Ερχεται ένα ακόμη φορολογικό νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο

Ερχεται ένα ακόμη φορολογικό νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει ένα ακόμα φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο υπολογίζεται να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο στη Βουλή. Φοροαπαλλαγές φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, καθώς και συντελεστές ΦΠΑ, θα βρεθούν στο επίκεντρο των αλλαγών, ενώ θα περιλαμβάνονται διατάξεις για την αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Ταυτόχρονα, το προσεχές διάστημα αναμένεται να δημιουργηθεί γενική διεύθυνση είσπραξης χρεών, που θα στοχεύσει στην είσπραξη του 5% των ληξιπρόθεσμων οφειλών (1,8 δισ. ευρώ) εντός του 2012, καθώς και ομάδα ελέγχου μεγάλων εισοδημάτων και επιχειρήσεων. Παράλληλα, τον Οκτώβριο ξεκινούν οι διαδικασίες προκειμένου να «μπει λουκέτο» σε 213 εφορίες της χώρας (προβλέπεται και στο Μνημόνιο). Η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.

Σε κάθε νομό της χώρας εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη θα υπάρχει μία εφορία και οι υπόλοιπες θα καταργηθούν. Το προσωπικό θα μετακομίσει στη μεγαλύτερη πόλη του νομού, όπου και θα δημιουργηθεί η νέα μεγάλη εφορία. Στα τέλη του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Αυγούστου, θα παραδοθεί στον υπουργό Οικονομικών το στρατηγικό πλαίσιο για την αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης, που θα περιλαμβάνει την αλλαγή του τρόπου διενέργειας των φορολογικών ελέγχων και τη δημιουργία νέων υπηρεσιών για τους φορολογουμένους.

Στόχος και του νέου υπουργού είναι η ανασύσταση του φοροελεγκτικού μηχανισμού, ο οποίος δεν έχει συμβάλει στην προσπάθεια αύξησης των δημοσίων εσόδων.

Σημειώνεται ότι τις επόμενες μέρες, ο κ. Βενιζέλος συστήνει την επιτροπή που θα αναλάβει να βρει τρόπους αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και ανάταξης του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

Εντός του μήνα αναμένεται να συγκροτηθεί ειδική διεύθυνση συλλογής ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογουμένων, καθώς και τμήμα ελέγχου και παρακολούθησης των εισοδημάτων των πλουσιότερων φορολογουμένων. Πρόκειται για τους 1.000 μεγαλύτερους φορολογουμένους (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) που θα βρίσκονται υπό παρακολούθηση της φορολογικής συμπεριφοράς τους. Ηδη έχουν επιλεγεί οι επιχειρήσεις και οι φορολογούμενοι που θα υπάγονται σε αυτή τη νέα ομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή