Περιορίζεται σημαντικά η κυριαρχία των Ελλήνων

Περιορίζεται σημαντικά η κυριαρχία των Ελλήνων

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παροχή του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα και οι αυστηροί όροι που θα το συνοδεύουν «θα περιορίσουν σημαντικά την κυριαρχία των Ελλήνων», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό «Focus».

Ενώ οι διαπραγματεύσεις για την παροχή νέας χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους, ο κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι η ελληνική κρίση προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και την «ανεξέλεγκτη» μισθολογική πολιτική που ακολουθήθηκε το διάστημα 1999-2010. Τώρα θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν πολλές εταιρείες που ανήκουν στο Δημόσιο, ενώ οι Ελληνες έχουν ζητήσει τεχνική βοήθεια και για την υλοποίηση άλλων σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, είπε ο κ. Γιουνκέρ. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την προσβολή των Ελλήνων. Πρέπει να τους βοηθήσουμε. Εχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να δεχθούν τεχνική βοήθεια από την Ευρωζώνη», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, προτείνοντας να υιοθετηθεί το μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόστηκε στην Ανατολική Γερμανία μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού. Το ελληνικό φορολογικό σύστημα δεν είναι «πλήρως λειτουργικό», πρόσθεσε ο κ. Γιουνκέρ.

Εν τω μεταξύ, αντιφατικά μηνύματα έστειλε για ακόμη μια φορά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών, ο κ. Σόιμπλε απάντησε ότι η γερμανική κυβέρνηση λαμβάνει τα μέτρα της για το «ενδεχόμενο, αντίθετα με όλες τις προσδοκίες, η Ελλάδα πράγματι να αποτύχει να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή