ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκροή καταθέσεων 4,9 δισ. ευρώ τον Μάιο

Σημαντική μείωση κατά 4,9 δισ. ευρώ σημείωσαν τον Μάιο οι καταθέσεις. Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 191,9 δισ. ευρώ στα τέλη Μαΐου από 196,8 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, παρουσιάζοντας απώλειες 2,5%. Από τις αρχές του έτους, οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 17,7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε μείωση της τάξης του 8,4%. Ο Μάιος ήταν μήνας μεγάλης αστάθειας και χαρακτηρίστηκε από τις δηλώσεις της επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαρίας Δαμανάκη, όπου για πρώτη φορά αξιωματούχος της Ε.Ε. έκανε λόγο για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Το ίδιο κλίμα διατηρήθηκε και κατά το μεγαλύτερο μέρος του Ιουνίου, και στελέχη τραπεζών αναφέρουν ότι συνεχίστηκε η μεγάλη μείωση καταθέσεων, την οποία υπολογίζουν σε 5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου στο τέλος Ιουνίου, η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και οι καταθέσεις έχουν σταθεροποιηθεί. Στελέχη τραπεζών αισιοδοξούν ότι όταν δρομολογηθεί η ενεργοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, θα βελτιωθεί γρήγορα το κλίμα.

Λιγότερα νέα δάνεια

Χωρίς «καύσιμα» μένει η οικονομία, καθώς ολοένα και λιγότερα νέα δάνεια διοχετεύονται στην αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης στο τέλος Μαΐου ήταν αρνητικός -1,1%, έναντι -0,5% τον περασμένο Απρίλιο. Συνολικά, τον περασμένο μήνα η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 1.557 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας το πρόβλημα ρευστότητας που έχουν οι τράπεζες.