Εμπράγματες εγγυήσεις απαιτεί η Φινλανδία

Εμπράγματες εγγυήσεις απαιτεί η Φινλανδία

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο νέο χρηματοδοτικό πακέτο για την Ελλάδα και την παροχή εμπράγματων εγγυήσεων από την Αθήνα απαίτησε χθες η νέα υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ΥLΕ.

«Θέλουμε να περιορίσουμε τις ευθύνες που αναλαμβάνει η Φινλανδία. Η νέα κυβέρνηση υιοθέτησε σκληρότερη στάση από την προηγούμενη σχετικά με τη συμμετοχή βοήθειας στις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση», είπε η κ. Ουρπιλάινεν, διευκρινίζοντας ότι οι εγγυήσεις θα πρέπει να έχουν τη μορφή μετοχών της εταιρείας που θα αναλάβει να πραγματοποιήσει τις ιδιωτικοποιήσεις. Η νέα υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η φινλανδική απαίτηση δεν έχει συγκεντρώσει ευρεία υποστήριξη μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, αλλά είναι απαίτηση των Φινλανδών ψηφοφόρων στις εκλογές του περασμένου Απριλίου. Ερωτηθείσα αν η Φινλανδία θα εμποδίσει τη συμφωνία για τη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας στην περίπτωση που δεν γίνει δεκτό το αίτημά της, η κ. Ουρπιλάινεν είπε ότι θα εξακολουθήσει τις προσπάθειες ώστε να πείσει κι άλλα κράτη-μέλη να υποστηρίξουν τη φινλανδική άποψη, προσθέτοντας ότι πάντοτε υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές λύσεις. «Στο τέλος, όλες οι αποφάσεις είναι πολιτικές», είπε χωρίς να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί. Η παροχή εμπράγματων εγγυήσεων στη Φινλανδία θα προκαλούσε πολύ σοβαρά νομικά και πολιτικά προβλήματα στην Αθήνα, ενώ θα έπρεπε να επεκταθούν ο εγγυήσεις και στις άλλες χώρες. Ταυτόχρονα, ενδεχόμενη άρνηση της Φινλανδίας να συμμετέχει στη χρηματοδότηση θα προκαλούσε πολύ σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στην Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή