Κόβονται από τα ΒΑΕ μόνο τα επαγγέλματα που πλέον δεν υπάρχουν

Κόβονται από τα ΒΑΕ μόνο τα επαγγέλματα που πλέον δεν υπάρχουν

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον υπουργό Εργασίας πέφτει το βάρος της οριστικής αφαίρεσης εργασιών και ειδικοτήτων από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ), αφού και η τελευταία επιτροπή διαρκούς κρίσεως δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε να θέσει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων. Στο πόρισμα για τα ΒΑΕ που δόθηκε χθες στον κ. Γ. Κουτρουμάνη, η επιτροπή Κωνσταντινίδη «προτείνει την παραμονή των ήδη υπαρχόντων εργασιών και ειδικοτήτων στο καθεστώς των ΒΑΕ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και την επικαιροποίηση της λίστας με αφαίρεση εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας που δεν υφίστανται πλέον». Πρακτικά η λίστα προτείνεται να μείνει αναλλοίωτη καθώς οι υπό αφαίρεση ειδικότητες έχουν ήδη καταργηθεί από την αγορά εργασίας. Ενδεικτικά, μάλιστα, στα υπό κατάργηση επαγγέλματα από τη λίστα αναφέρονται τα εξής: «παραγωγή φωταερίου, θερμαστές ή αρχιθερμαστές στερεών καυσίμων, ραδιοτηλεγραφητές, τηλετυπιστές, χειριστές μηχανημάτων διάτρησης και επαλήθευσης στοιχείων επί καρτελών ή χαρτοταινιών, αμαξοκαραγωγείς, αρβυλεργάτες, βαρελοποιοί, απασχολούμενοι στην κατασκευή και επισκευή βαρελιών». Το ίδιο ισχύει και για «φωτογραφικές» διατάξεις που αφορούσαν συγκεκριμένα συγκροτήματα που δεν υφίστανται πλέον, όπως «η ΑΧΕ ΕΘΥΛ ΕΛΛΑΣ, οι απασχολούμενοι σε μηχανουργείο, αποθήκες, τμήμα κοπής υάλου και συνεργεία επισκευής και συντήρησης στο εργοστάσιο της ΑΕΕ Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, ράπτριες απασχολούμενες εντός του κτιριακού συγκροτήματος του ΙΚΑ επί των οδών Ματζαγριωτάκη και Εσπερίδων στην Καλλιθέα».

Εφόσον, όμως, θα κοπούν μόνο όσα επαγγέλματα… δεν υπάρχουν, πώς θα γίνει η περικοπή του 10% στα ΒΑΕ, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση στην τρόικα, προκειμένου να μειωθούν κατά περίπου 100.000 οι δικαιούχοι των «ευεργετημάτων» της πρόωρης συνταξιοδότησης που προβλέπει αυτό το ειδικό καθεστώς; Η λύση -αριθμητικά- ίσως δίδεται από τη φυσική εξέλιξη των εργασιών, που είναι πτωτική. Δηλαδή, καθώς η ανεργία σε χώρους και κλάδους που συνδέονται με τα ΒΑΕ έχει ήδη ωθήσει στην έξοδο από την αγορά εργασίας περίπου 80.000 εργαζομένους, κυρίως οικοδόμους και βιομηχανικούς εργάτες, η δύσκολη επιλογή που θα κληθεί να κάνει στο τέλος ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δεν θα είναι, εντέλει, και τόσο δύσκολη.

Πρέπει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι η επιτροπή -όπως άλλωστε και οι προηγούμενες επιτροπές- επικαλείται αντικειμενικές δυσκολίες οι οποίες δεν τις επιτρέπουν να προχωρήσει σε άλλου τύπου συμπεράσματα.

Ανευ περιεχομένου

Επομένως, ποιο ήταν το περιεχόμενο της μελέτης με την οποία απασχολήθηκαν επί μήνες τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά; Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα δημιουργηθεί η λίστα την οποία θα εισηγηθεί η ομάδα εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εργασίας και των Ταμείων. Δηλαδή, μια άλλη ομάδα η οποία θα λάβει υπόψη της το πόρισμα, τη διεθνή εμπειρία και την αξιοποίηση των μέχρι σήμερα μελετών. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, η επιτροπή θα παραδώσει στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης την τελική λίστα μέχρι τις 20 Ιουλίου.

Η επιτροπή κατέληξε σε δύο ομάδες κριτηρίων, στα βασικά (με απόλυτη συμφωνία των μελών της) και στα επικουρικά (στα οποία δεν υπήρξε συμφωνία). Ταυτοχρόνως απεδέχθη με ικανοποίηση την ένταξη στα ΒΑΕ των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί (εκτός από εκείνα που έχουν μελετηθεί από την επιτροπή Λινού και αφορούν ομοειδείς εργασίες). Πρόκειται για τους οδηγούς σταθερής τροχιάς, τους εργαζομένους στη διαμόρφωση και εφελκυσμό πλαστικών, σε τμήματα ιχθυοκλωβών, ιχθυοτροφεία και ιχθυοκαλλιέργειες, εργαζομένους στον κλάδο μετάλλου, στους χώρους αποθήκευσης και συσκευασίας της χημικής βιομηχανίας, εργαζομένους εντός φρεατίων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών καθώς και τους εναερίτες του ίδιου τομέα.

Επιτάχυνση προγραμμάτων κατάρτισης

Την πλήρη αναμόρφωση του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης με την αναδιάταξη φορέων, προγραμμάτων και μέσων φέρεται ότι συζήτησαν χθες σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και ο διοικητής του ΟΑΕΔ. Οριστικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν, αλλά σύμφωνα με τις εντολές που έδωσε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης που έχουν τελματώσει λόγω της πλήρους απραξίας της γενικής γραμματείας διαχείρισης κοινοτικών πόρων (ΕΚΤ) θα αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα στο προσεχές διάστημα. Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και δύο χρόνια κανένα από τα προγράμματα συνεχιζόμενης κατάρτισης που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει, με αποτέλεσμα σε μια περίοδο πρωτοφανούς ανεργίας να γίνονται οι λιγότερο δυνατές δράσεις ενεργητικών πολιτικών. Δηλαδή, ούτε καν τα στοιχειώδη των πολιτικών απασχόλησης δεν προχωρούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή