Νέα πρόταση συμμετοχής ιδιωτών με ευνοϊκότερους όρους για την Ελλάδα

Νέα πρόταση συμμετοχής ιδιωτών με ευνοϊκότερους όρους για την Ελλάδα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα πρόταση που περιλαμβάνει ευνοϊκότερους όρους για τη συμμετοχή ιδιωτών στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδος θα εξετάσουν σήμερα εκπρόσωποι τραπεζών και αξιωματούχοι σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι.

Η νέα πρόταση, που βασίζεται στο αποκαλούμενο γαλλικό σχέδιο, περιέχει ελκυστικότερους όρους για τους ιδιώτες ομολογιούχους ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη εθελοντική συμμετοχή και ιδιωτών στο νέο σχέδιο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Η συνάντηση θα εποπτεύεται από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), ενώ θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι ελληνικών τραπεζών. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν στο σχέδιο μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Ανάλογες δηλώσεις πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα επιτελικά στελέχη εγχώριων τραπεζών, χαρακτηρίζοντας αυτονόητη τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών σε μια προσπάθεια που επιδιώκει τη σωτηρία της Ελλάδας. Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι πρέπει να σεβαστούμε απόλυτα τον εθελοντικό χαρακτήρα της διαδικασίας και προσέθεσε πως πρέπει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης να μειώσουν την αξιολόγηση της Ελλάδας σε «επιλεκτική χρεοκοπία». «Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντική για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη», σημείωσε.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η εξεύρεση μιας λειτουργικής λύσης στο πρόβλημα της μετακύλισης του ελληνικού χρέους, με την εθελοντική συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα, είναι κρίσιμη και αποτελεί προϋπόθεση για την οριστικοποίηση του νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Σημειώνουν ότι η κινητικότητα που επικρατεί σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη βελτίωση των όρων συμμετοχής δημιουργούν αισιοδοξία ότι η λύση θα σχηματοποιηθεί σύντομα και θα είναι επωφελής για τη χώρα μας. Ωστόσο υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για ιδιαίτερα σύνθετο ζήτημα και επιδιώκεται ο συμβιβασμός στόχων που δεν είναι εύκολο να συμβιβαστούν χωρίς την ενεργοποίηση σοβαρών επιπτώσεων. Είναι κακό, υποστηρίζουν, στη σημερινή εύθραυστη κατάσταση να συζητάμε για οποιουδήποτε τύπου αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων.

Τη Δευτέρα η Standard & Poor’s προειδοποίησε ότι ενδέχεται να προχωρήσει στην υποβάθμιση της Ελλάδας σε καθεστώς χρεοκοπίας αν εφαρμοστεί η γαλλική πρόταση, ενώ η Moody’s χθες διευκρίνισε ότι δεν συμμετέχει στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους. Μόλις οι αρχές οριστικοποιήσουν την απόφασή τους, θα εκτιμηθούν οι όποιες επιπτώσεις στην αξιολόγηση βάσει των δημοσιευμένων μεθοδολογιών και ορισμών, τόνισε η Moody’s. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αντιδρώντας στην προειδοποίηση της S&P έκανε γνωστό ότι θα συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως ενέχυρα για την παροχή ρευστότητας έως ότου το σύνολο των οίκων αξιολόγησης τα κατατάξουν σε επίπεδο «χρεοκοπίας».

Σύμφωνα με τους F.T. η νέα πρόταση, που θα συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση στο Παρίσι, προβλέπει το επιτόκιο να μειωθεί στο 5,76% (από 8% που ήταν η αρχική πρόταση). Επιτόκιο βάσης θα είναι το Euribor 3 μηνών, (τώρα βρίσκεται στο 1,568%), πλέον ποσοστό 1,7% ενώ θα υπάρχει και μια προσαύξηση με μέγιστο όριο το 2,5% και το ύψος του πληθωρισμού. Επιπλέον, η μετακύλιση δεν θα αφορά το 50% των ομολόγων που διαθέτουν οι τράπεζες, αλλά το 70%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή