Ο Σόιμπλε υπερασπίστηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο τη γερμανική συμμετοχή στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας

Ο Σόιμπλε υπερασπίστηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο τη γερμανική συμμετοχή στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την καθοριστική σημασία που έχει η σταθερότητα του ευρώ για την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης επικαλέσθηκε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν υπεραμύνθηκε της συμμετοχής της χώρας του στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και στη διάσωση της Ελλάδας. Τις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης ανέπτυξε ο κ. Σόιμπλε ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Καρλσρούη, όπου διεξάγονται ακροάσεις επί των δύο αγωγών που έχουν υποβάλει Γερμανοί ακαδημαϊκοί και ένας βουλευτής του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος.

Ο κ. Σόιμπλε επισήμανε τον κίνδυνο οικονομικής αποσταθεροποίησης που απειλούσε ολόκληρη την Ευρώπη τον Μάιο του 2010, όταν η Γερμανία προσυπέγραψε το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό. Τόνισε, μάλιστα, πως «σε εμάς του Γερμανούς η νομισματική ένωση προσφέρει περισσότερα οφέλη από όσα σε άλλους Ευρωπαίους». Αντικρούοντας το επιχείρημα του Πέτερ Γκαουβάιλερ, μέλους του κυβερνώντος κόμματος, πως τα συνεχή δάνεια θα αποτελέσουν «πηγάδι χωρίς πάτο», ο κ. Σόιμπλε υπενθύμισε πως η Γερμανία ηγείται των προσπαθειών για επιβολή αυστηρότερων κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας στις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και για την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας των χωρών αυτών. Αντέκρουσε την κατηγορία πως με τη στάση της στο θέμα η γερμανική κυβέρνηση παραβίασε το γερμανικό σύνταγμα, αρνούμενος κατηγορηματικά πως ελήφθησαν αποφάσεις χωρίς την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου. Προσέθεσε, άλλωστε, πως «ένα ενιαίο νόμισμα δεν μπορεί να επιβιώσει αν δεν υπάρχει αλληλεγγύη ανάμεσα στα μέλη του».

Στο θέμα της αλληλεγγύης αναφέρθηκε, άλλωστε, και ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Σίγκριντ Κάουντερ, μιλώντας εξ ονόματος του γερμανικού κοινοβουλίου. Ο κ. Κάουντερ αντέκρουσε την κατηγορία πως τα πακέτα διάσωσης παραβίασαν το κοινοτικό δίκαιο, που απαγορεύει την ενίσχυση μιας χώρας από μια άλλη και την ανάληψη των υποχρεώσεών της. Οπως τόνισε, «δεν υφίσταται απαγόρευση κατά της αλληλεγγύης στο ευρωπαϊκό δίκαιο, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε». Είχε προηγηθεί η επισήμανση του κ. Σόιμπλε πως «η Ελλάδα καλείται να συμμορφωθεί με πολύ σκληρούς όρους».

Σημειωτέον πως ο δικηγόρος του κ. Γκάουβαϊλερ είχε νωρίτερα παραπέμψει σε παλαιότερη δήλωση της πρώην υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, πως τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης «παραβίασαν όλους τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης»  για να σώσουν το ευρώ πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή