Στα 2,5 δισ. ευρώ η υστέρηση των εσόδων στο πρώτο εξάμηνο

Στα 2,5 δισ. ευρώ η υστέρηση των εσόδων στο πρώτο εξάμηνο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του έτους με τα έσοδα να παρουσιάζουν υστέρηση που προσεγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισπράξεις των τελωνείων ήταν σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, ενώ τα φορολογικά έσοδα κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με τις εισπράξεις του περασμένου Ιουνίου. Το γεγονός αυτό δημιουργεί νέες πιέσεις στην κυβέρνηση, δεδομένου ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να αυξηθούν σε ποσοστό 8,6% σε σχέση με τα έσοδα του 2010.

Προς το παρόν πάντως τα έσοδα είναι μειωμένα, ενώ την ίδια στιγμή οι δαπάνες διογκώνονται. Πέραν της ύφεσης που παρατηρείται στην αγορά, που οδηγεί στη μείωση των εισπράξεων, μειωμένοι είναι και οι έλεγχοι, αφενός λόγω της καλοκαιρινής ραστώνης, αφετέρου, εξαιτίας της άρνησης του ελεγκτικού μηχανισμού να συμβάλει στην τόνωση των εσόδων του προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να ανακοινώσει το σχέδιό του για την ενίσχυση της αποδοτικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Οπως ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο reuters, θα γίνει πλήρης αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα καθώς και των πληροφορικών συστημάτων προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις. Επίσης, ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε την αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων που προβλέπουν την άρση του τραπεζικού απορρήτου. Πάντως, στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι η συμμετοχή των ιδιωτών στην είσπραξη των φόρων. Η πολιτική ηγεσία σχεδιάζει την ένταξη των ελεγκτικών εταιρειών, των λογιστικών και των φοροτεχνικών γραφείων στη συλλογή των φόρων, κάτι που ήδη γίνεται στην Πορτογαλία. Οι ελεγκτικές εταιρείες θα αναλάβουν σε πρώτη φάση διαμεσολαβητικό ρόλο για την είσπραξη και απόδοση στο Δημόσιο των βεβαιωμένων οφειλών. Εφόσον το εγχείρημα πετύχει, θα αναλάβουν ενεργότερο ρόλο ως προς τη συλλογή των εσόδων. Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχει αντίδραση από τους εφοριακούς στην πρόθεση αυτή της κυβέρνησης να δώσει τμήμα των αρμοδιοτήτων τους σε ιδιωτικές εταιρείες.

Στο μεταξύ, φαίνεται ότι o νέος υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος θα συνεχίσει το έργο του προκατόχου του Γ. Παπακωνσταντίνου, συρρικνώνοντας τις εφορίες σε 75 από 289 που είναι σήμερα. Στο πόρισμα που είχε παραδοθεί στον κ. Παπακωνσταντίνου αναφερόταν ότι πολλές περιπτώσεις σύστασης ΔΟΥ της περιφέρειας έγιναν χωρίς συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό, ότι γνώμονας δεν υπήρξε η αποδοτικότερη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά περισσότερο η εξυπηρέτηση τοπικών συμφερόντων και πιέσεων τοπικών παραγόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή