Συνάντηση Βενιζέλου – Σόιμπλε στο Βερολίνο για το πακέτο βοήθειας

Συνάντηση Βενιζέλου – Σόιμπλε στο Βερολίνο για το πακέτο βοήθειας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά και τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου, ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εθελοντικής ανανέωσης των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί σήμερα στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του, κ. Β. Σόιμπλε, για να συζητήσουν τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Γερμανικές, γαλλικές, βελγικές, ολλανδικές και ελληνικές τράπεζες έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα που καταρτίζεται. Ωστόσο, η Ευρώπη δεν έχει καταλήξει ακόμα στο πλαίσιο εκείνο που θα γίνει η «ανανέωση» των ελληνικών ομολόγων. Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων που αναμένεται να μετακυλισθούν.

Συνολικά, οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους περί τα 40 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα, εκ των οποίων περίπου τα μισά λήγουν μέχρι τα μέσα του 2014, που θα φτάνει το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Ολες οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν περίπου 10 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κ. Βενιζέλος και Σόιμπλε αναμένεται να συζητήσουν το ύψος που μπορεί να φτάσει η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο, αλλά και με ποιον τρόπο θα γίνει ώστε να μη θεωρηθεί υποχρεωτική. Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, κ. Φρ. Μπαρουάν, που συναντάται αύριο με τον κ. Σόιμπλε, δήλωσε χθες ότι «θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρξει καμία χρεοκοπία. Θα υπεραμυνθούμε του ευρώ με όλες μας τις δυνάμεις, το ελληνικό ζήτημα είναι επίσης και ζήτημα του ευρώ».

Με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τον πρώτο εφαρμοστικό του νόμο να έχουν ψηφιστεί, πλέον η Ευρώπη καλείται να κάνει την επόμενη κίνηση αναφορικά με τη διάσωση της Ελλάδας. Ο κ. Βενιζέλος θα παρουσιάσει στον ομόλογό του τις πρωτοβουλίες που αναμένεται να λάβει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση και ειδικά στο θέμα της σύστασης του Ταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις εντός 20ημέρου.

Πάντως, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε χθες ότι «προσπαθούμε να διαμορφώσουμε το πλαίσιο της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους σε συνεργασία με τους εταίρους μας και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Μιλώντας στο Reuters υποστήριξε ότι «θέλουμε το σχήμα που θα προκύψει για το επόμενο πρόγραμμα να είναι ένα σχήμα το οποίο θα γίνει δεκτό από τις αγορές για να αντιδράσουν θετικά». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα βγει και πάλι στις αγορές στα μέσα του 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή