ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τούρκοι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται για αγορά νησιών

Σε ζωηρό ενδιαφέρον Τούρκων επιχειρηματιών να προχωρήσουν στην αγορά μικρών νησιών του Αιγαίου, στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αναφέρεται χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ζαμάν». Το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του επικεφαλής το Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης Εκρέμ Ντεμιρτάς στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατόλια». Ο κ. Ντεμιρτάς εύχεται «να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτά τα νησιά, που βρίσκονται στο ωραιότερο σημείο του κόσμου» και αναρωτιέται «γιατί να μη φτιάξουμε τουριστικές γειτονιές σε αυτά τα νησιά με κοινές ελληνοτουρκικές επενδύσεις;». Ο Τούρκος επιχειρηματίας ανέφερε επίσης ότι σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα ζήτησε από μεσιτικό γραφείο να του επιδείξει κάποιο από τα προς πώληση νησιά, αλλά ήταν πολύ μικρό για τα σχέδιά του και γι’ αυτό τώρα συζητά για κάποιο άλλο. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο πρόεδρος της μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας «Φιγιάπι», κ. Φικρέτ Ινάν, δήλωσε ότι σκοπεύει να αγοράσει τουλάχιστον τρία μικρά νησιά, όπου θα κατασκευάσει πολυτελή ξενοδοχεία και βίλες. Πρόσθεσε ότι έχει εξασφαλίσει κεφάλαιο 20 εκατ. ευρώ για την αγορά κάποιων από «τα έξι διαθέσιμα» νησάκια – Λυχνάρι, Καλτσονήσι, Μικρή Αμοργός, Καρδιώτισσα, Ναυσικά και Βουβάλω και ότι σκοπεύει να επενδύσει άλλα 80 εκατ. στο κατασκευαστικό σχέδιό του.

Την ανάγκη διασφάλισης ενδονησιωτικών διασυνδέσεων αφενός με αξιόπιστα πλοία και αφετέρου για μεγαλύτερη χρονική περίοδο, ζήτησαν οι ξενοδόχοι της Νάξου από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της περιφερειακής συνάντησης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που διεξήχθη στο νησί. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο γ. γ. του ΕΟΤ κ. Γιώργος Κολέτσος και ο δήμαρχος κ. Εμμανουήλ Μαργαρίτης, όπου συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, το πρόβλημα της άγρας πελατών και θέματα διαμόρφωσης της ταυτότητας των προορισμών.

Για το ειδικό τέλος στις ΑΠΕ

Να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού που αποτιμάται το ειδικό τέλος ΑΠΕ, ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα την επίδρασή τους στο ενεργειακό μείγμα και να αποτυπώνεται αυτή ορθά στους λογαριασμούς των καταναλωτών, ζήτησε με επιστολή της στο ΥΠΕΚΑ, η ΕΛΑΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας). Υπογραμμίζει ότι το σημερινό σύστημα πληρωμής των ΑΠΕ είναι το πλέον αποδοτικό και φθηνό. Με βάση το σύστημα αυτό, η επίτευξη των στόχων του 2020 δεν αυξάνει το μέσο κόστος της ηλεκτροπαραγωγής, αλλά αντιθέτως το μειώνει (από 100,8 ευρώ/μεγαβατώρα σε 99,7 ευρώ/μεγαβατώρα). Ο τρόπος υπολογισμού του τέλους ΑΠΕ που καθιερώθηκε προ δωδεκαετίας «δεν αποτιμά τίμια τη συνεισφορά αυτή», τονίζει η ΕΛΕΤΑΕΝ. Αντιθέτως, υποστηρίζει, οδηγεί σε τεχνητή υπερτίμηση του τέλους και σε απώλεια πόρων, οι οποίοι καταβάλλονται από τον καταναλωτή, αλλά δεν αξιοποιούνται.

Εργατική Εστία: κανονικά το εκδρομικό πρόγραμμα

Με λίγες απώλειες θα γίνει, εν τέλει, το θερινό εκδρομικό πρόγραμμα της Εργατικής Εστίας, με τις οργανωμένες ομάδες. Για τους δικαιούχους του νομού Αττικής, θα πραγματοποιηθεί κανονικά εκτός των προορισμών των νομών Λέσβου και Καστοριάς, για τους οποίους το Ελεγκτικό Συνέδριο αναβάλλει την έκδοση οριστικής απόφασης, καθώς και για τους νομούς Πρέβεζας και Κέρκυρας, για τα ξενοδοχεία των οποίων, σύμφωνα με την ίδια πράξη, κωλύεται η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.

Για τους τέσσερις νομούς, το Δ.Σ. του ΟΕΕ αποφάσισε για όσους δικαιούχους εκδρομείς το επιθυμούν, να ανταλλάξουν τα εισιτήρια του εκδρομικού προγράμματος, που έχουν ή θα έχουν στην κατοχή τους, με δελτία κοινωνικού τουρισμού. Οσοι από τους δικαιούχους εκδρομείς δεν επιθυμούν την ανταλλαγή των εισιτηρίων τους με δελτία κοινωνικού τουρισμού, δεν χάνουν το δικαίωμά τους και συνεπώς θα είναι εκ νέου δικαιούχοι για το αντίστοιχο πρόγραμμα έτους 2012.

Αυξάνονται τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων

Αυξημένα κατά 1,6% είναι από την 1η Ιουλίου τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων των εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις σύμφωνα με την Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στο Εμπόριο. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά όλα τα εμπορικά καταστήματα χονδρικής και λιανικής πώλησης, σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων και καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Οπως υποστηρίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η «ψυχολογική» αυτή αύξηση, μέσα στο κλίμα της ύφεσης και της οικονομικής δυσπραγίας, είναι ένας μεγάλος άθλος και υπερβαίνει τις δυνατότητες των εμπορικών επιχειρήσεων για αυξήσεις στους εργαζόμενους αυτή τη δύσκολη εποχή. Δείχνει, ωστόσο, τη θέληση και τη μεγάλη προσπάθεια του ελληνικού εμπορίου και του ιδιωτικού τομέα να πάει κόντρα στο ρεύμα, να αντιστραφεί το κλίμα και να τονωθεί τόσο το εισόδημα των εργαζομένων και καταναλωτών όσο και η κίνηση στην αγορά γενικότερα. Σημειώνεται ότι οι εργοδότες στο εμπόριο έχουν μειωθεί 8%, ενώ σε ετήσια βάση συνολικά η απασχόληση στο εμπόριο έχει μειωθεί κατά 5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή