Αποδοκιμασία Τρισέ και ΟΟΣΑ για τους οίκους

Αποδοκιμασία Τρισέ και ΟΟΣΑ για τους οίκους

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρ ομαδόν κατά των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης εξαπολύουν πλέον Ευρωπαίοι πολιτικοί και οικονομολόγοι, που από χθες έχουν στο πλευρό τους και τον ΟΟΣΑ. Στον χορό των επικρίσεων κατά των Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch μπήκε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, μιλώντας για ένα είδος «ολιγοπωλίου» που δημιουργούν οι τρεις αμερικανικοί οίκοι και απηχώντας αντίστοιχη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Τρισέ, «είναι σαφές πως μια μικρή ομάδα, ένας μικρός σχηματισμός ολιγοπωλίου, δεν είναι μάλλον αυτό που επιθυμούμε στο επίπεδο της παγκόσμιας οικονομίας». Εξέφρασε, άλλωστε, την αποδοκιμασία της Τράπεζας στην απόφαση της Moody’s να υποβαθμίσει την Πορτογαλία, καλλιεργώντας κλίμα ανησυχίας για ενδεχόμενη επέκταση της ελληνικής κρίσης χρέους και προκαλώντας κραδασμούς στις αγορές.

Ενα βήμα παραπέρα προχώρησε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Τρισέ, καλώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επισπεύσουν τις προσπάθειές τους για να δημιουργήσουν έναν ευρωπαϊκό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης προκειμένου να παρακάμψουν την «ολέθρια», όπως τη χαρακτήρισε, επιρροή των υφιστάμενων οίκων. Προσέθεσε πως ένας ευρωπαϊκός οίκος θα συμπορεύεται με τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων των χωρών της Ευρωζώνης και θα παρέχει πιο ακριβείς εκτιμήσεις για την αξιοπιστία τους. Τόνισε μάλιστα πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η ΕΚΤ «δεν πρέπει να προσανατολίζονται στις ετυμηγορίες των οίκων αξιολόγησης».

Σε ό,τι αφορά τον ΟΟΣΑ, κατηγόρησε ευθέως τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης ότι «οξύνουν» την κρίση χρέους της Ευρωζώνης με τις «αυτοεκπληρούμενες προφητείες» τους. Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο επικεφαλής της ομάδας οικονομολόγων του διεθνούς οργανισμού, Πιερ Κάρλο Παντοάν, τόνισε πως οι εν λόγω οίκοι δεν δίνουν πληροφορίες, αλλά «εκφράζουν κρίσεις επισπεύδοντας τάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί». Παρομοίασε μάλιστα τη λειτουργία τους στην αγορά «σαν να σπρώχνεις κάποιον που είναι στο χείλος του γκρεμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή