Βολές ΕΚΤ εναντίον Βερολίνου και Χάγης για την επιλεκτική χρεοκοπία

Βολές ΕΚΤ εναντίον Βερολίνου και Χάγης για την επιλεκτική χρεοκοπία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνεται η ένταση μεταξύ κρατών- μελών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στο δεύτερο ελληνικό πακέτο διάσωσης. «Οχι επιλεκτική χρεοκοπία, όχι πιστωτικό γεγονός», δήλωσε χθες ο επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, την ίδια ώρα που ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, ακολουθώντας το παράδειγμα του Γερμανού ομολόγου του δήλωνε χθες ότι οι ιδιώτες πρέπει να εξαναγκαστούν να συνεισφέρουν σημαντικά ποσά στο νέο χρηματοδοτικό πακέτο.

Μάλιστα, η αντιπαράθεση μεταξύ κρατών-μελών της Ευρωζώνης που υποστηρίζουν τη συμμετοχή ιδιωτών και της ΕΚΤ κλιμακώνεται όσο περισσότερο γίνεται προφανές ότι οι τράπεζες δεν σκοπεύουν να προσφέρουν «σημαντικό» ποσό για τη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδος. Χθες ο κ. Τρισέ, απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ, επανέλαβε την αντίθεσή του στις προθέσεις της γερμανικής, ολλανδικής, φινλανδικής και σλοβακικής κυβέρνησης να συμβάλουν οι τράπεζες ανεξαρτήτως της προειδοποίησης που έχουν απευθύνει οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας ότι θα κηρύξουν την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας. Η στάση της ΕΚΤ κατά της επιλεκτικής χρεοκοπίας δεν έχει αλλάξει «και απ’ όσο γνωρίζω ούτε η στάση του Eurogroup έχει αλλάξει», είπε ο κ. Τρισέ απαντώντας σε Βερολίνο και Χάγη. Μία στάση που υποστηρίζει και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, με τον οποίο ο κ. Τρισέ συναντήθηκε χθες το πρωί.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, τόνισε ότι η λύση για την Ελλάδα είναι να εξακολουθήσει να εφαρμόζει το Μνημόνιο. Το δόγμα που αποδέχεται η διεθνής κοινότητα είναι ότι προσφέρεται χρηματοδότηση σε μια χώρα που αντιμετωπίζει πρόβλημα (σ.σ. Ελλάδα) με αντάλλαγμα πολύ αυστηρούς όρους και με σκοπό να επιστρέψει στις αγορές το συντομότερο δυνατό. «Αυτό που δεν περιλαμβάνεται στο διεθνές δόγμα είναι η αναδιάρθρωση ή το «κούρεμα», τόνισε ο κ. Τρισέ. Ισως δεν μπορείς να διαγράψεις μια αποτυχία, ένα δράμα, συνέχισε ο κ. Τρισέ αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι κανονικό να ζητείται η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα. Στο φλέγον ερώτημα αν η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στην περίπτωση που έχουν βαθμολογία επιλεκτική χρεοκοπία ο κ. Τρισέ απαντούσε μονότονα ότι η ΕΚΤ είναι κατά της επιλεκτικής χρεοκοπίας. Ερωτηθείς αν σε αυτή την περίπτωση η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούσε να προσφέρει ρευστότητα για περιορισμένο χρονικό διάστημα ο κ. Τρισέ απάντησε: «ουδέν σχόλιο. Δεν εργαζόμαστε με βάση αυτή την υπόθεση».

Αναφερόμενος στον ρόλο των διεθνών οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης ο πρόεδρος της ΕΚΤ τήρησε διακριτικά επικριτική στάση, λέγοντας ότι η ολιγοπωλιακή δομή της αγοράς δεν είναι επιθυμητή και επέκρινε τους οίκους ότι απλώς ακολουθούν τις εξελίξεις χωρίς να μπορούν να κάνουν αξιόπιστες προβλέψεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή