Σταθερός στο 3,3% ο πληθωρισμός Ιουνίου

Σταθερός στο 3,3% ο πληθωρισμός Ιουνίου

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 3,3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο χωρίς καμία μεταβολή σε σχέση με τον Μάιο του 2011, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Ωστόσο, σε ετήσια βάση παρατηρούνται σημαντικές ανατιμήσεις στον τομέα της στέγασης και στο πετρέλαιο θέρμανσης και στον τομέα των μεταφορών λόγω της ανόδου της τιμής της βενζίνης.

Ειδικότερα, από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του Ιουνίου 2011 προς τον αντίστοιχο δείκτη του αντίστοιχου περσινού μήνα προκύπτει αύξηση 3,3% έναντι αύξησης 5,2% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του 2010 προς το 2009.

Η άνοδος αυτή προήλθε από τις παρακάτω αυξήσεις των δεικτών:

– Κατά 8,6% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, του ηλεκτρισμού, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας και της ύδρευσης και αποχέτευσης.

– Κατά 4,1% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης των τιμών σε δημητριακά και παρασκευάσματα, κρέατα γενικά, ψάρια νωπά, γαλακτοκομικά και αυγά, πατάτες, λαχανικά και φρούτα.

– Κατά 5,1% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης των τιμών σε καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου – μοτοσικλέτας και υπηρεσίες μεταφορών.

– Κατά 2,3% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

– Κατά 2,8% της ομάδας «Ενδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

Αμετάβλητος στο 3,1% παρέμεινε τον Ιούνιο σε ετήσια βάση και ο εναρμονισμένος πληθωρισμός, ο οποίος σε σύγκριση με τον Μάιο μειώθηκε κατά 0,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή