Ανοδικά κινήθηκαν στο 12μηνο τα μισθώματα χώρων γραφείων

Ανοδικά κινήθηκαν στο 12μηνο τα μισθώματα χώρων γραφείων

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδο της τάξης του 4,3% σε ετήσια βάση κατέγραψαν τα ενοίκια των κτιρίων γραφείων παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της CB Richard Ellis, αν και τα ενοίκια ακόμα δεν έχουν επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα, εντούτοις η εν λόγω αύξηση αποτελεί σαφή ένδειξη ανάκαμψης και προσφέρει αισιοδοξία στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι έβλεπαν τα ενοίκια να μειώνονται επί επτά διαδοχικά τρίμηνα.

Σε ό, τι αφορά την προσφορά, η ανάπτυξη νέων γραφειακών χώρων βρίσκεται σε κάθοδο στην Ευρώπη και ακόμα περισσότερο στις ΗΠΑ, ενώ αυξάνεται ταχύτατα στην Ασία, όπου για φέτος οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άνοδο της τάξεως του 9%, ποσοστό ρεκόρ. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, η ετήσια αύξηση του διαθέσιμου αποθέματος γραφείων στην Ασία βρίσκεται σταθερά πάνω από το 5%. Στον αντίποδα, στην Ευρώπη, τα νέα κτίρια γραφείων θα αυξηθούν μεν το 2012, αλλά μόνο σε επιλεγμένες πόλεις, όπως το Λονδίνο, η Βαρσοβία, το Αμβούργο, η Βιέννη, το Μιλάνο και η Στοκχόλμη. Σε γενικές γραμμές, πάντως, δεν αναμένονται σοβαρές διαφοροποιήσεις από το 2011. Οσον αφορά τις ΗΠΑ, οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων περιορίζουν τις κινήσεις τους, κυρίως λόγω των υψηλών ποσοστών διαθεσιμότητας γραφείων, τη στιγμή που και η εξασφάλιση χρηματοδότησης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Επιπλέον, τα ενοίκια κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα.

Από πλευράς ζήτησης, μετά την πορεία ανάκαμψης κατά το 2010, οι ενοικιάσεις γραφείων στην Ευρώπη περιορίστηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, αριθμώντας περί τα 2,4 εκατ. τ. μ., μια μείωση πάνω από 20% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (τέταρτο τρίμηνο 2010), αλλά και 14% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους. Το Λονδίνο, οι Βρυξέλλες και η Μόσχα ήταν οι πόλεις με τη σημαντικότερη υποχώρηση στις νέες ενοικιάσεις κατά το πρώτο τρίμηνο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Οσον αφορά τα ποσοστά διαθεσιμότητας κενών γραφείων, η αγορά των ΗΠΑ είναι στη θέση του οδηγού, με ποσοστό 16,4%, ωστόσο ήδη εμφανίζει σημάδια υποχώρησης, κάτι που θα συνεχιστεί, καθώς τόσο η αμερικανική οικονομία, όσο και η αγορά εργασίας καταγράφουν σημάδια βελτίωσης. Στην Ευρώπη, το ποσοστό διαθεσιμότητας δεν ξεπερνά το 9,2% και είναι το χαμηλότερο μεταξύ των επιμέρους γεωγραφικών ζωνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή