Αυξάνονται τα κενά καταστήματα στα εμπορικά κέντρα των ΗΠΑ

Αυξάνονται τα κενά καταστήματα στα εμπορικά κέντρα των ΗΠΑ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας και συγκεκριμένα σε 9,1%, από 8,9% το αντίστοιχο διάστημα του 2010 αυξήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο ο δείκτης διαθεσιμότητας στα εμπορικά κέντρα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με έρευνα της Reis Inc., η άνοδος αυτή αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη ότι οι ιδιοκτήτες δυσκολεύονται να πείσουν τους καταστηματάρχες να παραμείνουν στα εμπορικά κέντρα, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις καταγράφουν άνοδο κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ μηνών.

Ενας πρόσθετος λόγος ανόδου των κενών καταστημάτων στα εμπορικά κέντρα είναι και η χρεοκοπία (υπέβαλε αίτημα για προστασία από τους πιστωτές της) της Borders Group, της δεύτερης μεγαλύτερης αλυσίδας βιβλιοπωλείων των ΗΠΑ, αλλά και οι μειώσεις καταστημάτων του δικτύου της Macy’s, του δεύτερου μεγαλύτερου ομίλου πολυκαταστημάτων της χώρας. Ιδίως όσον αφορά την Borders, η διοίκησή της έκανε λόγο για κλείσιμο του 1/3 του δικτύου των καταστημάτων της και επαναδιαπραγμάτευση των μισθωτηρίων συμβολαίων στα υπόλοιπα καταστήματα. Πάντως, οι αναλυτές της Reis Inc. εκτιμούν ότι είτε κατά τη διάρκεια του 2011 είτε στις αρχές του 2012, η κατάσταση θα βελτιωθεί, καθώς θεωρούν ότι οι υψηλότερες πωλήσεις θα μεταφραστούν κάποια στιγμή σε μεγαλύτερη ζήτηση από τις μεγάλες αλυσίδες για μίσθωση νέων καταστημάτων.

Εν μέσω της σημερινής δυσχερούς συγκυρίας, τα ενοίκια στα εμπορικά κέντρα κατέγραψαν μικρή υποχώρηση κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, έχοντας πλέον επιστρέψει στα επίπεδα του δευτέρου τριμήνου του 2006. Πάντως, η συνολική εικόνα στα εμπορικά καταστήματα των ΗΠΑ (δηλαδή μαζί με τα απλά καταστήματα στους εμπορικούς δρόμους) εμφανίζει βελτίωση. Σύμφωνα με έρευνα της CoStar Group, ο δείκτης διαθεσιμότητας μειώθηκε σε 7,1% κατά το πρώτο τρίμηνο, έναντι 7,4% κατά το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Συγκριτικά δε με το τέταρτο τρίμηνο του 2010, ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος. Μάλιστα, όπως επεσήμανε η CoStar, τα εμπορικά ακίνητα εμφάνισαν καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με τα κτίρια γραφείων και τα βιομηχανικά ακίνητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή