Στην τελική ευθεία η στελέχωση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων

Στην τελική ευθεία η στελέχωση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις επόμενες κινήσεις στο «μέτωπο» των αποκρατικοποιήσεων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, δεδομένων των πιέσεων που υπάρχουν για άμεσα αποτελέσματα. Την Δευτέρα θα ανακοινωθούν -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- τα ονόματα των προσώπων που θα ηγηθούν του Ταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ τον Σεπτέμβριο αναμένεται να γίνουν οι επόμενες ιδιωτικοποιήσεις με στόχο μέχρι τα τέλη εκείνου του μήνα να έχουν εισρεύσει 1,5 – 1,7 δισ. ευρώ και επίκεντρο τον ΟΠΑΠ, το «Ελ. Βενιζέλος» και τα κρατικά λαχεία.

Μετά την πώληση του 10% του ΟΤΕ στη γερμανική Deutsche Telekom -τη Δευτέρα θα εισρεύσουν τα 391,6 εκατ. ευρώ- το οικονομικό επιτελείο εργάζεται πάνω σε δύο «μέτωπα»:

1. Στη δημιουργία του νέου Ταμείου. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος έχει δηλώσει ότι τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, θα ενημερώσει το Eurogroup για τα στελέχη που θα αναλάβουν τη διοίκηση του νέου Ταμείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη θέση του προέδρου φέρεται να έχει προταθεί ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μ. Σταθόπουλος, μετά την άρνηση του κ. Αλ. Παπαδόπουλου, ενώ στην ατζέντα των υποψηφίων υπάρχουν κι άλλοι πολιτικοί. Για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου επικρατέστερος είναι ο. Κ. Μητρόπουλος στέλεχος της Eurobank, ενώ για τα μέλη του Ταμείου έχουν προταθεί οι κ. Γ. Παναγιωτίδης (συνεργάτης ΙΟΒΕ), Αντ. Βαρθολομαίος (πρώην πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ και κοινής αποδοχής με τη ΝΔ) και Αρ. Δοξιάδης.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί τους συμβούλους που θα οργανώσουν το Ταμείο και θα το καταστήσουν λειτουργικό.

Από τη στιγμή που θα συσταθεί το Ταμείο, μέσα στον Ιούλιο, η αρμόδια διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων θα συνεδριάσει για να αποφασίσει την ένταξη στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου όλων των περιουσιακών στοιχείων του κράτους που περιλαμβάνονται στο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Να σημειωθεί ότι μέσα στον Ιούλιο θα πρέπει να έχει συσταθεί και η Γενική Γραμματεία Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, σκοπός της οποίας θα είναι να βελτιώσει τη διαχείριση των ακινήτων του Δημοσίου, να τα «απαλλάξει» από διάφορα βάρη (πολεοδομικά, περιβαλλοντικά κ. λπ.) και να προετοιμάσει τις διαδικασίες αποκρατικοποίησής τους.

2. Στην προώθηση των σχεδίων αποκρατικοποιήσεων αυτού του τριμήνου. Μπορεί το Ταμείο, μόλις καταστεί λειτουργικό, να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, αλλά μέχρι τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να δείξει ότι προχωράει κανονικά στην εφαρμογή του προγράμματος και φέρνει έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο να ολοκληρωθούν η ανανέωση των συμβάσεων που έχει ο ΟΠΑΠ (για παλαιά και νέα παιχνίδια), η χρονική επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος» και η αξιοποίηση των κρατικών λαχείων.

Σκοπός είναι να εισπραχθεί από τα παραπάνω περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφθεί στο μεγαλύτερο μέρος του ο στόχος για τα έσοδα του τρίτου τριμήνου του έτους από τις αποκρατικοποιήσεις (1,7 δισ. ευρώ). Μέσα στον προγραμματισμό περιλαμβάνεται και η πώληση του 23,3% του ΟΛΘ, αλλά από το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν πως υπάρχει η δυνατότητα να αλλάζει η σειρά των αποκρατικοποιήσεων, εφ’ όσον δεν μεταβάλλεται σημαντικά ο στόχος των εσόδων.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κάποιες «εκπλήξεις», εφ’ όσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. Ο κ. Βενιζέλος είχε επαφές με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου της Γερμανίας μέσα στην εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο, και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για τους τομείς της ενέργειας και των υποδομών στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή