Εν συντομια

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμα για διατήρηση αυθαιρέτων

Λίαν συντόμως θα πρέπει να αναμένουν οι ιδιοκτήτες των περίπου 1 εκατ. αυθαιρέτων κτισμάτων ανά την επικράτεια, τις ρυθμίσεις που θα τους επιβάλλουν τσουχτερά πρόστιμα για τη διατήρηση των ακινήτων τους, καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το ζήτημα της ρύθμισης των αυθαιρέτων βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του νέου υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Συγκεκριμένα, στόχος της ρύθμισης, η οποία παράλληλα θα επιχειρεί να βάλει τέλος στο φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης, είναι η συγκέντρωση τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ από τα πρόστιμα. Για τη διαμόρφωση της ρύθμισης για τα αυθαίρετα, εκτιμάται ότι θα ληφθούν υπόψη οι απόψεις και οι προτάσεις τόσο των υπηρεσιακών παραγόντων όσο και των διαφόρων φορέων που έχουν άμεσο ενδιαφέρον για την υπόθεση, όπως βέβαια και οι αποφάσεις του ΣτΕ. Ηδη, η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) με επιστολή της στον υπουργό προτείνει τα αυθαίρετα κτίσματα να τύχουν εξαίρεσης από την κατεδάφιση, να επιβάλλεται πρόστιμο ανέγερσης που θα ισούται με το 10% της αντικειμενικής τους αξίας και να απαλλάσσονται του προστίμου διατήρησης. Φορείς του υπουργείου εκτιμούν ότι η ανταπόκριση των ιδιοκτητών θα είναι μεγάλη, δεδομένου ότι το αίτημα για αντιμετώπιση του φαινομένου είναι χρόνιο και τίθεται μετ’ επιτάσεως ακόμη και από τους ίδιους τους κατόχους αυθαιρέτων. Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι όταν ετοιμαστεί και εγκριθεί η ρύθμιση για τα αυθαίρετα να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, ώστε να υπάρξουν πολύ γρήγορα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο.

Ελληνοτουρκική συνάντηση σε Μυτιλήνη

Στη μαρίνα Μυτιλήνης, την οποία διαχειρίζεται η Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα το 1ο Ελληνοτουρκικό Εμπορικό και Πολιτιστικό Φεστιβάλ υπό τον τίτλο «Αρχιπέλαγος». Πρόκειται για μία φιλόδοξη κίνηση που σκοπό έχει να φέρει πιο κοντά τους Ελληνες και Τούρκους επιχειρηματίες, αλλά και να ενισχύσει την τουριστική προβολή του νησιού και της χώρας γενικότερα. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ προβλήθηκαν εμπορικά και τουριστικά προϊόντα, ενώ παράλληλα έλαβαν χώρα συνεδριάσεις αντίστοιχων θεματικών, πλαισιωμένες από πολιτιστικές εκδηλώσεις, δείγμα του εναλλακτικού τρόπου διαχείρισης κι εκμετάλλευσης των μαρινών ως ακίνητα εμπορικής και ψυχαγωγικής χρήσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή