ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κι όμως δεν… ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα

Ημιτελής έχει μείνει η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς η κυβέρνηση επιδίωξε να… τετραγωνίσει τον κύκλο. Από τη μία επέλεξε να ικανοποιήσει την τρόικα, αλλά παράλληλα προχωράει και σε μερικό άνοιγμα ώστε να μην προκαλέσει ισχυρές κοινωνικές αντιδράσεις από τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες, διατηρώντας ουσιαστικά τις χρόνιες αγκυλώσεις στην οικονομία. Ετσι, το δεύτερο κύμα της μεταρρύθμισης βρίσκεται «προ των πυλών» και ξεκινάει από τώρα, με στόχο να ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Κομισιόν αναφέρει στην έκθεσή της πως η κυβέρνηση θα χρειαστεί να αναλάβει περαιτέρω δράση ειδικά για τα ζητήματα της απελευθέρωσης των κατώτατων αμοιβών στα επαγγέλματα των δικηγόρων και των μηχανικών.

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει ότι στο τρίτο τρίμηνο του έτους θα πρέπει να έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση που μεταξύ άλλων θα εξασφαλίζει ότι θα υπάρχει σημαντική μείωση της μέσης αμοιβής των συμβολαιογράφων κατά τουλάχιστον 50%. Ακόμα πρέπει να υλοποιηθεί μία σειρά νέων παρεμβάσεων με τη μορφή είτε Προεδρικών Διαταγμάτων είτε υπουργικών αποφάσεων που θα ρυθμίζουν κυρίως τεχνικά ζητήματα. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση εντός του Ιουλίου θα πρέπει:

– Να έχει δημοσιεύσει λίστα με τα επαγγέλματα που υπάγονται στον νόμο για την απελευθέρωση.

– Να έχει καταρτίσει λίστα με τα επαγγέλματα που εξαιρούνται βάσει Προεδρικών Διαταγμάτων και με την πλήρη αιτιολόγησή τους.

– Να έχει καταλήξει στο εάν χρειάζεται να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της ελεύθερης πρόσβασης στα επαγγέλματα, της άσκησής τους και των κατώτατων αμοιβών.

– Να έχει καταρτίσει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνουν οι νέες αλλαγές.

Την ίδια στιγμή, η έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών ταξί για τη δρομολογούμενη πραγματική απελευθέρωση του κλάδου δείχνει και τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος που θα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.