«Η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός για τους τουρίστες»

«Η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός για τους τουρίστες»

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει μία μεγάλη μερίδα δυνητικών ξένων επισκεπτών στη χώρα μας που βλέπει με διαφορετικό μάτι τον ελληνικό τουριστικό προορισμό από αυτόν που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα στα ξένα Μέσα εξαιτίας, κυρίως, των πρόσφατων επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας. Βλέπει τα όμορφα ελληνικά νησιά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος μας σε σχέση με άλλες χώρες. Και επιλέγει τελικά να κάνει διακοπές στην Ελλάδα. Τα στοιχεία εξαμήνου των αφίξεων ξένων επισκεπτών δείχνουν ότι το τουριστικό ρεύμα στην Ελλάδα είναι έντονα ανοδικό. Και υπό προϋποθέσεις, θα συνεχίσει να είναι.

Ξένοι παράγοντες του τουρισμού συμφωνούν ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός για τους τουρίστες.

Πρόσφατα, βρέθηκε στην Αθήνα για λίγες ώρες μαζί με τη γυναίκα του ο κ. Γουίλι Στιούαρτ, ιδιοκτήτης του ομώνυμου γραφείου (Willie Stewart) στη Βρετανία, το 20% του οποίου εξαγόρασε τον Ιούνιο ο όμιλος της Μinoan Group. Παράλληλα, είναι πρόεδρος του Advantage, μιας κοινοπραξίας 800 ανεξάρτητων ταξιδιωτικών πρακτόρων στη Βρετανία, η οποία πραγματοποιεί ετήσιο τζίρο ύψους 3 δισ. ευρώ. Δηλαδή, περίπου ίσο με το 1/3 των ετήσιων ταξιδιωτικών εισπράξεων της χώρας. Συναντήσαμε τον κ. Στιούαρτ στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης, αφού είχε περιηγηθεί τους χώρους του. Η Ελλάδα ήταν ο τελευταίος σταθμός μιας κρουαζιέρας με εννέα διανυκτερεύσεις, κόστους 2.500 λιρών, που έπιασε λιμάνια σε πέντε χώρες. Ρωτήσαμε τη γνώμη του για τον ελληνικό προορισμό, πώς τον βλέπουν οι πελάτες του με τα επεισόδια που συμβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας. Ηταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι: «O κόσμος πιστεύει ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα ασφαλής και σταθερή. Δεν έχει διαφοροποιηθεί ως προορισμός. Οι τουρίστες έρχονται στα νησιά. Δεν έρχονται στην Αθήνα. Ο καλός καιρός τα νησιά προσελκύει το ενδιαφέρον του κόσμου. Οι πόλεις είναι για τα Σαββατοκύριακα». Σε ό, τι αφορά τα αρνητικά του ελληνικού προορισμού, αναφέρει ότι θα ήθελε καλύτερες υποδομές και μουσεία που να μην κλείνουν τόσο νωρίς, ενώ χαρακτηρίζει υψηλό το κόστος εκτός ξενοδοχείων. Υψηλές τιμές διαπιστώνει στην τιμή του καφέ, των παγωτών, των αναψυκτικών, των κρασιών και των αλκοολούχων ποτών. Σύμφωνα με τον κ. Στιούαρτ, «η Ελλάδα έχει μία μοναδική ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τον τουρισμό για να βγει από την κρίση». Διακόπτοντας τις ερωτήσεις μας σημειώνει ότι «είναι μοναδικό προνόμιο για ένα ξένο να βρίσκεται εδώ και να βλέπει την Ακρόπολη». Χαρακτηρίζει τους Ελληνες φιλόξενους.

Τίποτα δεν έχει αλλάξει

Αναφερόμενος στο πώς η κρίση έχει επηρεάσει τις ταξιδιωτικές συνήθειες των ξένων, υποστηρίζει ότι «τίποτα δεν έχει αλλάξει γι’ αυτούς που πηγαίνουν στα 5 αστέρων ξενοδοχεία». Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύει ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στα ξενοδοχεία 5 αστέρων. Οι ανταγωνιστές μας, η Τουρκία και η Ισπανία, σημειώνει, έχουν περισσότερα 5 αστέρων ξενοδοχεία. Επίσης, τονίζει ότι το νέο μοντέλο τουρισμού απαιτεί περισσότερες δραστηριότητες εκτός ξενοδοχείου, όπως γκολφ, ιππασία, σπορ θαλάσσης κ. ά. Επιπροσθέτως, υπογραμμίζει ότι και η κρουαζιέρα θα πρέπει να προωθηθεί στην Ελλάδα. Γενικότερα για τα τουριστικά προϊόντα της κρουαζιέρας και του all inclusive (όλα εντός τιμής στο ξενοδοχείο) υποστηρίζει ότι δημιουργήθηκαν για να γνωρίζουν οι οικογένειες πόσα ξοδεύουν. Εξάλλου, ο κ. Στιούαρτ εξεδήλωσε το ενδιαφέρον το ετήσιο συνέδριο της Κοινοπραξίας του Advantage να πραγματοποιηθεί το 2013 στην Ελλάδα. Μία σημαντική υποψηφιότητα για τη χώρα, αν ληφθεί υπόψη ότι το μερίδιο των τουριστών που λαμβάνει η Ελλάδα από το σύνολο των ταξιδιωτών που διακινούν τα 800 ταξιδιωτικά γραφεία της κοινοπραξίας είναι μόλις 10%. Πρώτη αγορά της κοινοπραξίας είναι η Ισπανία και δεύτερη η Τουρκία. Για το 2012, ήδη, η διοργάνωση του συνεδρίου τους έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί στη Μάλτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή