Πτώση τιμών κατοικιών έως 30% στα βόρεια και τα νότια προάστια

Πτώση τιμών κατοικιών έως 30% στα βόρεια και τα νότια προάστια

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις ακριβότερες κατοικίες εντοπίζει έρευνα της Δανός-ΒΝΡ Paribas τις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών κατά το πρώτο τρίμηνο, αν και όπως ομολογεί, οι πιέσεις εξακολουθούν να ασκούνται σε όλο το φάσμα της αγοράς. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας για το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφονται στα βόρεια και τα νότια προάστια του λεκανοπεδίου, όπου η πτώση έχει αγγίξει το 30% από την έναρξη της κρίσης και έως σήμερα και ιδίως σε κατοικίες αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, ο σχετικός δείκτης που επιμελείται η εταιρεία κατέγραψε μικρή άνοδο κατά 0,6% στο πρώτο τρίμηνο και διαμορφώθηκε σε 91,5 μονάδες βάσης, έναντι 90,9 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο (τέταρτο τρίμηνο 2010). Ο δείκτης διαμορφωνόταν στις 100 μονάδες το 2007. Πάντως, όπως ομολογεί η έκθεση της Δανός, στο υπόλοιπο του έτους αναμένεται περαιτέρω πτώση των τιμών, ως αποτέλεσμα της χαμηλής ζήτησης από αγοραστές, της έλλειψης χρηματοδότησης από τις τράπεζες και των υψηλών επιτοκίων.

Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης, στα βόρεια προάστια, οι ψηλότερες τιμές εντοπίζονται στην Κηφισιά, με τις τιμές να ξεκινούν από τα 3.000 ευρώ/τ.μ. και να αγγίζουν ακόμα και τα 5.000 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, οι τιμές πώλησης στου Παπάγου κυμαίνονται από 3.000 έως 4.000 ευρώ/τ.μ., στα Βριλήσια από 2.800 έως 3.500 ευρώ/τ.μ., ενώ σε Μαρούσι, Χολαργό, Αγία Παρασκευή και Χαλάνδρι, οι τιμές διαμορφώνονται από 2.800 έως 3.200 ευρώ/τ.μ. περίπου.

Αντίστοιχα, στα νότια προάστια, οι υψηλότερες τιμές εντοπίζονται παραδοσιακά στην περιοχή της Βουλιαγμένης, ξεκινώντας από τα 5.200 έως και τα 7.200 ευρώ/τ.μ. Βέβαια, πριν από την έλευση της κρίσης, οι τιμές στη Βουλιαγμένη άγγιζαν ακόμα και τα 10.000 – 12.000 ευρώ/τ.μ. (περιοχή Λαιμού). Δεύτερη ακριβότερη περιοχή στα νότια είναι η Βούλα, όπου οι τιμές ξεκινούν από τα 3.200 ευρώ/τ.μ. και μπορεί να προσεγγίσουν ακόμα και τα 6.800 ευρώ/τ.μ., ενώ ακολουθεί η Γλυφάδα, με τις τιμές πώλησης να κυμαίνονται μεταξύ 3.000 και 6.000 ευρώ/τ.μ. Τα φθηνότερα ακίνητα των νοτίων προαστίων εντοπίζονται στη Δάφνη, όπου οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 1.700 και 2.200 ευρώ/τ.μ., έχοντας υποχωρήσει αρκετά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, κάτι που ισχύει και στην περίπτωση των περιοχών του Αλίμου, του Καλαμακίου και του Παλαιού Φαλήρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή