Φρένο από τρόικα στην έκδοση εντόκων

Φρένο από τρόικα στην έκδοση εντόκων

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκδοση εντόκων γραμματίων αποτελεί τη λύση της κυβέρνησης για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, όμως η συγκεκριμένη πρακτική έχει ημερομηνία λήξης καθώς το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει σημαντική μείωση των εκδόσεων. Χθες, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) άντλησε 1,625 δισ. ευρώ από έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας με επιτόκιο 4,90%, με το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης να απορροφάται από ελληνικές τράπεζες. Παράλληλα, αύριο Πέμπτη, ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να αποδεχθεί συμπληρωματικές, μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 375 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό δανεισμού αυτής της εβδομάδας στα 2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, μέσα στο τρίτο τρίμηνο του έτους, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να μειώσει το ποσό των εντόκων γραμματίων που έχει κατά 6,5 δισ. ευρώ και στο τελευταίο τρίμηνο να τα μειώσει κατά 3 δισ. ευρώ ακόμα. Συνολικά 9,5 δισ. ευρώ, όταν αυτή τη στιγμή το ποσό που έχει δανειστεί το Δημόσιο από τις αρχές του έτους μέσω των γραμματίων ανέρχεται σε περίπου 16 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό τα 12 δισ. ευρώ έχουν απορροφήσει τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Πλαφόν από την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την 1η Ιουλίου, έχει σταματήσει να χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες με ενέχυρο έντοκα γραμμάτια, πέραν του ποσού των 3,3 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή