Στην ουρά 136.202 ασφαλισμένοι για τις συντάξεις από το ΙΚΑ

Στην ουρά 136.202 ασφαλισμένοι για τις συντάξεις από το ΙΚΑ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματικά βραδείς παραμένουν οι ρυθμοί απονομής συντάξεων στο ΙΚΑ και η όποια λύση φαίνεται να αργεί πολύ για τους 136.202 ασφαλισμένους που αναμένουν μία απάντηση από το ίδρυμα. Χθες ο διοικητής του ΙΚΑ αποκάλυψε ότι το 62% των εκκρεμών αιτήσεων αφορούν την Αττική, ενώ 45.884 αιτήσεις βαραίνουν το περίφημο κατάστημα της «Νικηφόρου» στην Αθήνα. Οι εκκρεμότητες στον Πειραιά ανέρχονται σε 11.265, στη Θεσσαλονίκη είναι 23.000 ενώ περίπου 3.000 εκκρεμότητες είναι μόνο στην Πάτρα.

Ως βασική αιτία αυτής της μεγάλης εμπλοκής αναφέρθηκε η καθυστέρηση ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού βίου για τα προ του 2001 έτη.

Ως λύση προτάσσεται η αποκέντρωση των υπηρεσιών και η μεταφορά σχετικών αρμοδιοτήτων σε ΚΕΠ. Πάντως, μόνο ως ανέκδοτο έγινε αποδεκτή, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η διαβεβαίωση του διοικητή για έκδοση των συντάξεων σε… 1 μήνα από το 2013.

Η αναμόρφωση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών θα λήξει τυπικά μέχρι το τέλος του μήνα. Χθες ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι θα πάρει όποια πολιτική ευθύνη τού αναλογεί για το θέμα. Σχετικά με τις άλλες ανοιχτές εκκρεμότητες θα ισχύσει το εξής χρονοδιάγραμμα:

– Ολοκληρώνεται μέχρι τέλους της επόμενης εβδομάδας η ψήφιση του νομοσχέδιου για το ΣΕΠΕ, που περιλαμβάνει και διατάξεις ασφαλιστικού περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν τη βελτίωση των συντάξιμων αποδοχών για τους ασφαλισμένους με αναπηρίες.

– Κατατίθεται μέχρι 20 Ιουλίου στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα.

– Μέχρι 20 Ιουλίου το αργότερο, το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ ενεργοποιούν την υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του εργόσημου που αφορά τον νέο τρόπο αμοιβής του οικότροφου προσωπικού.

– Η νομοθετική ρύθμιση για τις επικουρικές θα κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο. Μέχρι το τέλος Αυγούστου ολοκληρώνονται οι μελέτες για τα επικουρικά ταμεία. Το τελευταίο τρίμηνο του 2011 θα έχουν ολοκληρωθεί και οι μελέτες για τα Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ βοηθήματα.

– Μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η απογραφή των συνταξιούχων. Ηδη έχει ολοκληρωθεί στον ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και έχει ξεκινήσει στο ΙΚΑ.

– Από 1/9/2011 τίθεται σε λειτουργία ο νέος φορέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΕΟΠΠΥ).

– Από 1/9/2011 θα λειτουργήσει το ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) από το οποίο θα εξετάζονται όλες οι περιπτώσεις αναπηρίας, ανεξάρτητα από το Ταμείο ασφάλισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή