Πρόσκληση Ευρωπαίων από Ευ. Βενιζέλο για αποκρατικοποιήσεις

Πρόσκληση Ευρωπαίων από Ευ. Βενιζέλο για αποκρατικοποιήσεις

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να κινητοποιήσουν τους επενδυτές των χωρών τους θα ζητήσει εντός του μήνα, εκτός απροόπτου, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος από τις κυβερνήσεις της Ευρώπης, ώστε να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και να διασκεδαστούν οι φόβοι στις αγορές για μη ύπαρξη ενδιαφέροντος για τις ιδιωτικοποιήσεις που προτίθεται να κάνει η Ελλάδα.

Ηδη, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, κ. Φ. Ρέσλερ, δήλωσε «παρών» στη διαδικασία αυτή, υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο του θα έχει τη δική του συμβολή στην εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επιστολές που θα αποστείλει ο κ. Βενιζέλος, θα περιγράφεται το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ θα υπάρχει και ενημέρωση για το νέο Ταμείο και τη λειτουργία του. Στη συνέχεια θα τους ζητεί να ενεργοποιήσουν την εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα για να δραστηριοποιηθούν οι επενδυτές των χωρών τους. Επί της ουσίας, είναι ένα έμμεσο road show με τη σφραγίδα και των άλλων κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

Κρίσιμο ρόλο για να πειστούν οι ξένοι επενδυτές να φέρουν τα κεφάλαιά τους στην ελληνική οικονομία, θα έχει το νέο Ταμείο των αποκρατικοποιήσεων. Μετά τη γρήγορη τοποθέτηση του διοικητικού συμβουλίου, θα πρέπει τώρα να λυθούν δύο σημαντικά ζητήματα για να λειτουργήσει το Ταμείο:

1. Θα πρέπει να δημιουργηθεί και να οργανωθεί το λογιστήριο του Ταμείου, ώστε να μπορέσει να «δεχθεί» τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου. Επίσης, θα πρέπει άμεσα να γίνει και το καταστατικό του για να ξεκινήσει να λειτουργεί.

2. Θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα αποτιμάται η αξία της κρατικής περιουσίας που θα περνά στα «χέρια» του Ταμείου. Το ζήτημα είναι σοβαρό, αφού εάν η τιμή που τελικά πουλήσει το Ταμείο κάποιο περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου, είναι μικρότερη από αυτήν που η κυβέρνηση του το έχει δώσει, τότε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις απώλειες που θα έχει καταγράψει το Δημόσιο.

Πάντως, χθες, ο κ. Ρέσλερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post, δήλωσε ότι το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών θα βοηθήσει προκειμένου να αναπτυχθούν νέες οικονομικές δομές στην Ελλάδα. «Εχουμε συγκεκριμένες προτάσεις στήριξης για την ελληνική οικονομία» υποστήριξε και πρόσθεσε πως «από την άλλη πλευρά θα πρέπει και οι γερμανικές επιχειρήσεις να αντλήσουν οφέλη από μια μελλοντική ανάπτυξη στην Ελλάδα».

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες μέρες ο κ. Βενιζέλος είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) κ. Χανς-Πέτερ Κάιτελ, ο οποίος φέρεται να έθεσε ως προϋποθέσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα την ύπαρξη ενός διαφανούς πλαισίου, ενός σταθερού φορολογικού συστήματος και την κατάργηση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

Πέραν αυτών και μέχρι να αναλάβει δράση το Ταμείο των αποκρατικοποιήσεων, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Ετσι, μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί η ανανέωση των συμβάσεων με τον ΟΠΑΠ (για τα παλαιά και νέα παιχνίδια που διαχειρίζεται), για το «Ελ. Βενιζέλος», αλλά και η αξιοποίηση των κρατικών λαχείων. Στόχος είναι η είσπραξη 1,3 – 1,5 δισ. ευρώ από αυτά τα σχέδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή