Εως και 30% η μείωση τιμών στα ακριβά προάστια

Εως και 30% η μείωση τιμών στα ακριβά προάστια

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις ακριβότερες κατοικίες εντοπίζει έρευνα της Δανός-ΒΝΡ Paribas τις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών κατά το πρώτο τρίμηνο, αν και όπως ομολογεί οι πιέσεις εξακολουθούν να ασκούνται σε όλο το φάσμα της αγοράς. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφονται στα βόρεια και τα νότια προάστια του λεκανοπεδίου, όπου η πτώση έχει αγγίξει το 30% από την έναρξη της κρίσης και μέχρι σήμερα και ιδίως σε κατοικίες αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Παρόλα αυτά, ο σχετικός δείκτης που επιμελείται η εταιρεία κατέγραψε μικρή άνοδο κατά 0,6% στο πρώτο τρίμηνο και διαμορφώθηκε σε 91,5 μονάδες βάσης, έναντι 90,9 μονάδων κατά το προηγούμενο τρίμηνο (τέταρτο τρίμηνο 2010). Ο δείκτης διαμορφωνόταν στις 100 μονάδες το 2007. Πάντως, όπως ομολογεί η έκθεση της Δανός, στο υπόλοιπο του έτους αναμένεται περαιτέρω πτώση των τιμών, ως αποτέλεσμα της χαμηλής ζήτησης από αγοραστές, της έλλειψης χρηματοδότησης από τις τράπεζες και των υψηλών επιτοκίων.

Η πτώση θα έπρεπε ήδη να έχει μεγαλύτερο βάθος, καθώς αν κρίνει κανείς από την ασθμαίνουσα κατάσταση της αγοράς, οι τιμές μόνο χαμηλές δεν μπορούν να θεωρηθούν. Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης, στα βόρεια προάστια, οι υψηλότερες τιμές εντοπίζονται στην Κηφισιά, με τις τιμές να ξεκινούν από τα 3.000 ευρώ/τ.μ. και να αγγίζουν ακόμα και τα 5.000 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, οι τιμές πώλησης στου Παπάγου κυμαίνονται από 3.000 έως 4.000 ευρώ/τ.μ., στα Βριλήσσια από 2.800 έως 3.500 ευρώ/τ.μ., ενώ σε Μαρούσι, Χολαργό, Αγία Παρασκευή και Χαλάνδρι, οι τιμές διαμορφώνονται από 2.800 έως 3.200 ευρώ/τ.μ. περίπου.

Αντίστοιχα, στα νότια προάστια, οι υψηλότερες τιμές εντοπίζονται παραδοσιακά στην περιοχή της Βουλιαγμένης, ξεκινώντας από τα 5.200 έως και τα 7.200 ευρώ/τ.μ. Βέβαια, πριν από την έλευση της κρίσης, οι τιμές στη Βουλιαγμένη άγγιζαν ακόμα και τα 10.000-12.000 ευρώ/τ.μ. (περιοχή Λαιμού). Δεύτερη ακριβότερη περιοχή στα νότια είναι η Βούλα, όπου οι τιμές ξεκινούν από τα 3.200 ευρώ/τ.μ. και μπορεί να προσεγγίσουν ακόμα και τα 6.800 ευρώ/τ.μ., ενώ ακολουθεί η Γλυφάδα, με τις τιμές πώλησης να κυμαίνονται μεταξύ 3.000 και 6.000 ευρώ/τ.μ. Τα φθηνότερα ακίνητα των νοτίων προαστίων εντοπίζονται στη Δάφνη, όπου οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 1.700 και 2.200 ευρώ/τ.μ., έχοντας υποχωρήσει αρκετά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, κάτι που ισχύει και στην περίπτωση των περιοχών του Αλίμου, του Καλαμακίου και του Παλαιού Φαλήρου.

Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό τον κ. Επαμεινώνδα Πανά, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (97,2%) ειδημόνων της αγοράς ακινήτων, ανέφερε ότι υπάρχει υπερπροσφορά τόσο στα επαγγελματικά ακίνητα, όσο και στην αγορά κατοικίας (9 στους 10). Αντίστοιχα, όσον αφορά τις κατοικίες, επτά στους δέκα θεωρούν ότι οι πωλήσεις είναι χαμηλότερες σήμερα, σε σχέση με πριν από έξι μήνες, ενώ το 75,3% θεωρεί ότι οι τιμές πώλησης έχουν υποχωρήσει.

Η έρευνα διαπιστώνει επίσης ότι οι τιμές των ακινήτων είναι ακόμα πολύ υψηλές σε ποσοστό από 10% έως 30% σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Κυριότερο πρόβλημα που έχει εντείνει την κρίση στην αγορά, είναι το αδιάθετο απόθεμα των κατοικιών, με το σχετικό μέγεθος να υπολογίζεται μεταξύ 200.000 και 270.000 ακινήτων. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που η αγορά δεν μπορεί να ξεφύγει από την κρίση, παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί η οικοδομική δραστηριότητα.

Ετσι, σε ποσοστό 56,3%, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κρίση στην κτηματαγορά θα διατηρηθεί για τουλάχιστον δύο έως και τρία ακόμα χρόνια, ενώ το 74,4% εκτιμά ότι οι τιμές πώλησης των κατοικιών θα υποχωρήσουν κατά τους επόμενους έξι μήνες. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κοινότητα των ειδικών της κτηματαγοράς, σύμφωνα με το δείκτη εμπιστοσύνης τους προς αυτήν, συνεχίζει να εμφανίζεται απαισιόδοξη για το επόμενο εξάμηνο. Συγκεκριμένα, καταγράφεται οριακή μείωση στον Γενικό Δείκτη εμπιστοσύνης της Κτηματαγοράς, καθώς αυτός διαμορφώνεται στο επίπεδο των 35,8 μονάδων, έναντι 36,3 μονάδων στην πρώτη συγκυρία του 2011.

Η φετινή χρονιά αναμένεται να αποτελέσει τη χειρότερη για την αγορά κατοικίας εδώ και δύο σχεδόν δεκαετίες, με τις αγοραπωλησίες να σημειώνουν ήδη κάθετη πτώση σε σχέση με τα ήδη χαμηλότερα μεγέθη του 2010. Μετά την ομοβροντία δε των πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η ζήτηση θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο, ακόμα κι αν όντως επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των ειδικών περί περαιτέρω κάμψης των τιμών πώλησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή