Οι υψηλές τιμές μειώνουν τις αγοραπωλησίες στο Παρίσι

Οι υψηλές τιμές μειώνουν τις αγοραπωλησίες στο Παρίσι

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δείγματα «κόπωσης» εμφανίζει η αγορά κατοικίας του Παρισιού, καθώς το «ράλι» των τιμών κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών φαίνεται πως έχει αρχίσει να αποθαρρύνει τους επίδοξους αγοραστές. Κατά μέσο όρο, οι τιμές πώλησης μειώθηκαν κατά 3% τους πρώτους πέντε μήνες του 2011, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη που επιμελείται η εταιρεία Databiens. Αν και η πτώση δεν είναι αρκούντως στοιχειοθετημένη, μια και ο σχετικός δείκτης χρησιμοποιείται μόνο σαν ένα σημείο αναφοράς, εντούτοις, τα σημάδια κόπωσης της αγοράς είναι πλέον εμφανή και στην πορεία των αγοραπωλησιών, που διαγράφουν πλέον πορεία υποχώρησης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αξίες των κατοικιών στη γαλλική πρωτεύουσα εκτινάχθηκαν κατά 20% το 2010, ποσοστό που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 1991. Κύριος λόγος της αλματώδους αυτής ανόδου ήταν η μεγάλη ζήτηση, τη στιγμή που λιγότεροι ιδιοκτήτες διέθεταν τα ακίνητά τους προς πώληση, ενώ και οι νέες αναπτύξεις ήταν ελάχιστες, με μόλις 2.785 νέες κατοικίες να ανεγείρονται και να προσφέρονται στην αγορά.

Η αύξηση αυτή των τιμών έχει ως αποτέλεσμα την κάμψη της ζήτησης, καθώς την ίδια στιγμή η αγοραστική δύναμη των υποψήφιων αγοραστών περιορίζεται, αφ’ ενός λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, αφ’ ετέρου λόγω της ανόδου των δαπανών ενέργειας. Ετσι, οι ζητούμενες τιμές πώλησης έχουν αρχίσει να υποχωρούν, ώστε να προσελκύσουν αγοραστές. Εστω κι έτσι, η μέση τιμή πώλησης ενός διαμερίσματος στο Παρίσι ανερχόταν σε 8.885 ευρώ/τ. μ. στα τέλη Μαΐου, έναντι 9.165 ευρώ/τ. μ. στα τέλη του 2010. Στα ποσά αυτά περιλαμβάνεται και η μεσιτική αμοιβή ύψους 5%. Σήμερα, ένα διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια αποτιμάται προς 753.000 ευρώ.

Οσον αφορά τις αγοραπωλησίες, ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 12% το πρώτο τρίμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, με βάση τα στοιχεία από τον Σύλλογο Συμβολαιογράφων του Παρισιού. Μάλιστα, έχει καταστεί δυσκολότερη η πώληση κατοικιών, καθώς, όπως αναφέρει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα μεσιτικών γραφείων της χώρας, το Laforet Immobilier, απαιτούνται πλέον 42 ημέρες κατά μέσο όρο για την πώληση μιας κατοικίας στο Παρίσι (στοιχεία πρώτου τριμήνου) έναντι μόλις 23 ημερών που χρειάζονταν πριν από ένα χρόνο. Πλέον παρατηρείται αναντιστοιχία ανάμεσα στους πωλητές που επιδιώκουν υψηλότερες τιμές και τους αγοραστές που επιθυμούν εκπτώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή