Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των πωλήσεων κατοικιών στις ΗΠΑ

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των πωλήσεων κατοικιών στις ΗΠΑ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία αισιόδοξη ματιά για την πορεία των τιμών των κατοικιών των ΗΠΑ, ο γενικός γραμματέας του κρατικού φορέα Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης, κ. Σον Ντόνοβαν, προχώρησε πρόσφατα στην εκτίμηση ότι η ανάκαμψη βρίσκεται προ των πυλών και ενδεχομένως να ξεκινήσει ακόμα και κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Ο κ. Ντόνοβαν βασίζει την αισιοδοξία του στην κάμψη του ρυθμού των κατασχέσεων, εκτιμώντας ότι είναι λίαν απίθανο να συνεχιστεί η πτώση των τιμών. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πραγματικό ερώτημα είναι πότε θα ξεκινήσει η ανάκαμψη των τιμών, θεωρώντας ότι αυτό μπορεί να συμβεί στο τέλος του καλοκαιριού, ή το φθινόπωρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τους έξι από τους τελευταίους εννιά μήνες οι αγοραπωλησίες καταγράφουν άνοδο, τη στιγμή που περιορίζεται σταθερά και ο αριθμός των ιδιοκτητών που βρίσκεται ενώπιον του φάσματος της χρεοκοπίας.

Με βάση τα στοιχεία της Ενωσης Μεσιτών των ΗΠΑ, τα συμβόλαια αγοράς μεταχειρισμένων κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 8,2% τον Μάιο, σε σχέση με την πτώση του 11% τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεταχειρισμένες κατοικίες αποτελούν το 96% των αγοραπωλησιών. Οσον αφορά τις τιμές, με βάση τον δείκτη S&P/Case-Shiller που καλύπτει 20 μεγάλες πόλεις της χώρας, αυτές υποχώρησαν κατά 4% τον Απρίλιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ποσοστό που συνιστά τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων 17 μηνών.

Ταυτόχρονα, περίπου 1,7 εκατ. κατοικίες βρίσκονται στη διαδικασία της κατάσχεσης και διοχετεύονται σταδιακά στην αγορά, μέγεθος που αν και σημαντικό, παραμένει 18% μικρότερο από το ανώτατο σημείο. Αυτό το «σκιώδες» απόθεμα ακινήτων ισοδυναμεί με την προσφορά κατοικιών για διάστημα πέντε μηνών, με βάση τον σημερινό ρυθμό πωλήσεων, ανέφερε προ ολίγων ημερών η CoreLogic Inc. Οσο μικρότερο είναι, τόσο υγιέστερη θεωρείται η αγορά ακινήτων, καθώς τα εν λόγω ακίνητα διατίθενται με χαμηλότερες τιμές, πιέζοντας και το υπόλοιπο της κτηματαγοράς, με αποτέλεσμα οι πιθανοί αγοραστές να αναβάλουν τις κινήσεις τους, θεωρώντας ότι οι τιμές θα μειωθούν κι άλλο τους προσεχείς μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή