Η αποβολή ανενεργών έργων από το ΕΣΠΑ θα απεγκλωβίσει 5,5 δισ. ευρώ

Η αποβολή ανενεργών έργων από το ΕΣΠΑ θα απεγκλωβίσει 5,5 δισ. ευρώ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επανεξέταση όλων των ανενεργών έργων του ΕΣΠΑ τα οποία ανέρχονται σε 4.762, εγκλωβίζοντας πόρους ύψους 5,5 δισ. ευρώ, προχωρά άμεσα το υπουργείο Ανάπτυξης. Τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, χωρίς να έχουν δημοπρατηθεί για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, θα απεντάσσονται και στη θέση τους θα προγραμματίζονται ώριμα και σκόπιμα έργα. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, μέχρι αύριο οι διαχειριστικές αρχές των επιχειρησιακών προγραμμάτων θα πρέπει να αποστείλουν στην Εθνική Αρχή Συντονισμού του ΕΣΠΑ τις προτάσεις αναθεώρησης -σε αυτή τη φάση τροποποίηση μόνο των χρηματοδοτικών πινάκων και όχι των αξόνων προτεραιότητας- προκειμένου μέχρι το τέλος Ιουλίου να υποβληθεί το νέο αναθεωρημένο πρόγραμμα στην Κομισιόν. Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση, η οποία περιλαμβάνει τη ριζική αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, με στόχο την έγκρισή της εντός του 2012. Από την πρώτη φάση αναθεώρησης θα εξαιρεθούν τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας τα οποία έχουν συγκριτικά χαμηλότερο προϋπολογισμό.

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Θ. Μωραΐτης στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ το οποίο περιλαμβάνει συνολικά δέκα παρεμβάσεις. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, όσα εκχωρηθέντα ποσά αφορούν ανενεργά έργα ή δεν αφορούν κανένα έργο επιστρέφουν στο ΕΣΠΑ και γίνεται επαναπρογραμματισμός με έμφαση σε ώριμα και σκόπιμα έργα. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε ειδική αναφορά στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς από τα συνολικά 3 δισ. ευρώ που διαχειρίζεται, τα μισά αφορούν «νεκρές» εκχωρήσεις και ανενεργά έργα. Τα μέτρα περιλαμβάνουν επίσης την κατάργηση ορισμένων Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης και τη μεταφορά προσωπικού όπου απαιτείται. Με τροποποίηση, εξάλλου, του νόμου 3614/2007 θα καταργηθεί η δυνατότητα δημιουργίας ειδικών φορέων διαχείρισης χωρίς την έγκριση του υπουργείου Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη η κυβέρνηση της Ν.Δ. δημιούργησε 106 δομές διαχείρισης με 3.763 στελέχη, χωρίς την ανάλογη αποτελεσματικότητα.

Τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υποβάλει αίτημα για μείωση της εθνικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στο ελάχιστο δυνατό ποσό, δηλαδή στο 5%.

Η λήψη των μέτρων αυτών κρίνεται κάτι παραπάνω από αναγκαία, προκειμένου να μη χαθούν πόροι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εγκύκλιο που απέστειλε ο κ. Μωραΐτης προς τις διαχειριστικές αρχές τονίζεται ότι στον βαθμό που δεν αναληφθεί δράση αντιμετώπισης των προβλημάτων είναι ορατός ο κίνδυνος απώλειας πόρων από το 2012 και μετά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή