Φόροι 11,65 εκατ. από μεγαλοϊδιοκτήτες

Φόροι 11,65 εκατ. από μεγαλοϊδιοκτήτες

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα χαμηλό είναι το ποσοστό συμμόρφωσης των φορολογούμενων που κλήθηκαν από την εφορία να υποβάλουν παλαιότερες δηλώσεις φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών μόλις ένας στους έξι φορολογούμενους, που δεν είχε υποβάλει τα προηγούμενα έτη τη δήλωση ΦΜΑΠ, ανταποκρίθηκε στο αίτημα της εφορίας και κατέβαλε τους αναλογούντες φόρους.

Σημειώνεται ότι αυτοί που αρνούνται να συμμορφωθούν έχουν ακίνητη περιουσία άνω τους ενός εκατ. ευρώ.

Επειτα από διασταύρωση που διενήργησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εντοπίστηκαν 8.666 φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα) με αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1 εκατ. ευρώ, οι οποίοι δεν είχαν υποβάλει δήλωση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) τουλάχιστον για ένα έτος, την περίοδο 1997-2007. Στους φορολογούμενους αυτούς απεστάλησαν τον Μάιο ατομικές ειδοποιήσεις με τις οποίες ενημερώνονταν για την παράλειψή τους αυτή και καλούνταν να προσέλθουν στην εφορία για να τακτοποιήσουν τη φορολογική τους υποχρέωση.

Από τις 18/5/2011 (ημερομηνία της ατομικής ειδοποίησης) μέχρι και σήμερα, ανταποκρίθηκαν 1.359 φορολογούμενοι οι οποίοι συνολικά υπέβαλαν 6.934 δηλώσεις ΦΜΑΠ (δηλαδή κατά μέσο όρο υποβλήθηκαν 5 δηλώσεις ανά φορολογούμενο) και κατέβαλαν συνολικά φόρο 11,65 εκατ. ευρώ ή αλλιώς 8.572 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας.

Ειδικότερα:

– Εντός του Μαΐου 2011 ανταποκρίθηκαν 74 φορολογούμενοι οι οποίοι υπέβαλαν 240 δηλώσεις και κατέβαλαν φόρο 0,35 εκατ. ευρώ.

– Εντός του Ιουνίου 2011 ανταποκρίθηκαν 834 φορολογούμενοι οι οποίοι υπέβαλαν 4.184 δηλώσεις και κατέβαλαν φόρο 7,05 εκατ. ευρώ.

– Από 1/7 έως και 15/7/2011 ανταποκρίθηκαν 451 φορολογούμενοι οι οποίοι υπέβαλαν 2.510 δηλώσεις και κατέβαλαν φόρο 4,25 εκατ. ευρώ.

Το προσεχές διάστημα ξεκινά ο έλεγχος 100 φορολογουμένων (από τους 8.666) με αξία ακίνητης περιουσίας από 3 έως 60 εκατ. ευρώ.

Οι ανωτέρω «ξέχασαν» να υποβάλουν τη δήλωση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης περιουσίας την περίοδο 1997 έως 2007. Ηδη έχουν συγκροτηθεί με υπουργική απόφαση 5 ειδικά συνεργεία ελέγχου. Η στόχευση των υποθέσεων που θα ελεγχθούν γίνεται με βάση σενάρια ανάλυσης κινδύνου, αξιοποιώντας τις λειτουργίες του πληροφοριακού συστήματος ELENXIS που έχει θέσει σε λειτουργία η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Ταυτόχρονα, η 4η ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών που ασχολείται με τους φορολογούμενους με μεγάλη περιουσία, ξεκινά διαδικασίες προκειμένου να εντοπιστούν οι φορολογούμενοι που αγόρασαν μεγάλη ακίνητη περιουσία, ωστόσο δεν δήλωσαν την αξία αγοράς ή δήλωσαν μέρος αυτής. Αυτό σημαίνει ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα διερευνήσουν εάν καταβλήθηκαν περισσότερα χρήματα πέραν της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Αναμένεται να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των πωλητών των ακινήτων καθώς και των αγοραστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή