ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κίνδυνος ντόμινο στην Ε.Ε. από μία στάση πληρωμών

Μια αιφνίδια στάση πληρωμών της Ελλάδας θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο μετάδοσης και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα και τα τραπεζικά τους συστήματα, προειδοποίησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

«Μια ανεξέλεγκτη στάση πληρωμών της Ελλάδας θα έχει ως συνέπεια μια έντονη μεταβλητότητα στις αγορές, πιέσεις στα δημόσια χρέη και στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των τραπεζών εν γένει», επισημαίνει ο οίκος σε σχετική του ανακοίνωση.

Η Fitch υπογραμμίζει ότι η επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα είναι «μία αναγκαιότητα, ακόμη κι αν δεν αποτελεί επαρκή λύση για την αποφυγή μιας ευρύτερης συστημικής απειλής έναντι της Ζώνης του Ευρώ».

Εκτιμά παράλληλα ότι μια στάση πληρωμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν το μεγαλύτερο χρέος στον κόσμο, «θα απειλήσει την οικονομική σταθερότητα της χώρας και του κόσμου», αν και όπως διευκρινίζει «θεωρεί αυτή τη δυνατότητα απομακρυσμένη».

Με δύο νέα συνταξιοδοτικά προϊόντα ενισχύει το προϊοντικό του χαρτοφυλάκιο ο όμιλος International Life, με στόχο να δώσει λύση στην αβεβαιότητα που κυριαρχεί αναφορικά με το μέλλον των συντάξεων. Το πρώτο πρόγραμμα, το Inlife Εφάπαξ, απευθύνεται σε άτομα που επιθυμούν να εξασφαλίσουν εγγυημένο εισόδημα στο μέλλον και παρέχει εφάπαξ κεφάλαιο στη λήξη. Το δεύτερο πρόγραμμα, το Inlife Προνομιακή Σύνταξη, με στόχο τη δημιουργία ενός ικανού κεφαλαίου σύνταξης με περιοδικές και έκτακτες καταβολές.

Εισφορές μέσω τραπεζών και ΕΛ.ΤΑ.

Από την 1η Αυγούστου η είσπραξη των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από τους εργοδότες κοινών επιχειρήσεων και οικοδομοτεχνικών έργων και για τις μισθολογικές περιόδους Ιουλίου 2011 και εφεξής θα διενεργείται αποκλειστικά μέσω τραπεζικού συστήματος ή ΕΛ.ΤΑ. Από την ίδια ημερομηνία παύει η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών στα υποκαταστήματα και παραρτήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Οι εργοδότες θα πρέπει να καταβάλουν μέσω του συστήματος πληρωμών ΔΙΑΣ σε τράπεζες της επιλογής τους ή στα ΕΛ.ΤΑ. τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, για τις περιόδους απασχόλησης Ιουλίου 2011 και εφεξής. Εξαιρούνται οι πληρωμές που αφορούν εισφορές για αναγνώριση πλασματικών ετών, ποσά ρυθμίσεων, εισφορές για τις ειδικές κατηγορίες προσώπων (όπως αποκλειστικές νοσοκόμες) κ.ά.

Ναυάγησε και ο πέμπτος διαγωνισμός στο Θριάσιο

Αγονος αναμένεται να κηρυχθεί και ο πέμπτος διαγωνισμός της ΓΑΙΑΟΣΕ για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ένα επιθετικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί με αστραπιαίους για τα ελληνικά δεδομένα ρυθμούς. Χθες έληξε, ύστερα από επτά παρατάσεις, η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τον διαγωνισμό, με καμία απολύτως εταιρεία να μην έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον. Οι πληροφορίες θέλουν την κινεζική Cosco να έχει θέσει όρο για τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό τη δυνατότητα δημιουργίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου στο Θριάσιο που δεν έγινε δεκτός. Το έργο, αρχικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, επρόκειτο να εκτελεστεί με σύμβαση παραχώρησης και ο ανάδοχος θα αναλάμβανε τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων για περίοδο 40 ετών, με ταυτόχρονη καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος προς τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α. Ε.

Κατά 13,1% αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών

Αύξηση κατά 13,1% παρουσίασαν οι αφίξεις ξένων επισκεπτών από το εξωτερικό στο πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία για το 2011 που δημοσιοποίησε, χθες, η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Συνολικά, αφίχθηκαν 1.108.387 ξένοι επισκέπτες από 980.411 το τρίμηνο του 2010. Αναλυτικότερα, οι αφίξεις από την Ευρώπη εμφάνισαν άνοδο κατά 8,6% ενώ από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέγραψαν αύξηση κατά 1,1%. Από τις βασικές και ανερχόμενες αγορές για τη χώρα μας αγορές, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αύξηση κατά 70,5% από τη Γαλλία, κατά 79,8% από τη Ρωσία, κατά 97,8% από την Τουρκία, κατά 32,4% από τη Βρετανία και 16,6% από τις ΗΠΑ. Αντίθετα, πτώση κατά 19,5% παρουσιάζουν οι αφίξεις από τη Γερμανία και 15,9% από την Κύπρο. Σε ό,τι αφορά την κατανομή των αφίξεων από το εξωτερικό, τη μεγαλύτερη συμμετοχή κατέχει η Βουλγαρία (10,3%) και ακολουθούν η Κύπρος (8,5%), η Γερμανία (7,8%) και η Βρετανία (7,1%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή