ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μαύρη τρύπα» 4,5 δισ. στον προϋπολογισμό

Τη στιγμή που η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού διογκώνεται με ταχύτατους ρυθμούς, το Δημόσιο καλείται να επιστρέψει φόρους τουλάχιστον 1,2 δισ. από τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι στιγμής και αφορούν εισοδήματα του 2010, τα οποία δηλώθηκαν φέτος. Το ποσό των επιστροφών είναι ιδιαίτερα αυξημένο λόγω τη συγκέντρωσης περισσότερων αποδείξων από τους φορολογουμένους.

Η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού διευρύνθηκε το πρώτο εξάμηνο στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 3,2 δισεκατομμυρίων που ήταν στο πεντάμηνο. Επίσης, τα στοιχεία του υπ. Οικονομικών δείχνουν ότι τα ασφαλιστικά Ταμεία απορροφούν στο πρώτο εξάμηνο του έτους τεράστια ποσά, που φθάνουν σχεδόν το 100% της ετήσιας επιχορήγησης, τα υπουργεία πληρώνουν με το σταγονόμετρο, ενώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θυσιάζεται εις βάρος της ανάπτυξης. Στο μεταξύ, από τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι στιγμής μόνο το 20% είναι χρεωστικές. Οι υπόλοιπες είτε είναι μηδενικές ή το Δημόσιο θα κληθεί να επιστρέψει σημαντικά ποσά.

Μείωση ΦΠΑ

Το ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ από το 2012 άφησε ανοιχτό χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.