Η βιασύνη για αποκρατικοποιήσεις και τα πισωγυρίσματα

Η βιασύνη για αποκρατικοποιήσεις και τα πισωγυρίσματα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η κυβέρνηση να ανεβάζει στροφές για τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Πολλά αγκάθια υπάρχουν και πολλοί εικάζουν ότι σε ένα «αγχωμένο» περιβάλλον για έσοδα η επιτάχυνση μπορεί να οδηγήσει και σε πισωγυρίσματα.

Ηδη το οικονομικό επιτελείο προχθές ανακοίνωσε ότι ανακαλεί την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη συμβούλου σχετικά με την αξιοποίηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων. Βασικός ρόλος του συμβούλου θα ήταν η εκπόνηση σχεδίου δημιουργίας μιας ειδικού σκοπού εταιρείας (SPV) που θα εκμεταλλευόταν τα δικαιώματα εξόρυξης σε τρία διακριτά ορυχεία της χώρας, με πιο πιθανό σενάριο την εκχώρηση των δικαιωμάτων αυτών σε ιδιώτες. Το θέμα είναι ότι για τα δύο από τα τρία ορυχεία, το ελληνικό κράτος ήδη έχει εκχωρήσει τα δικαιώματα εξόρυξης στην Ελληνικός Χρυσός Α. Ε. (Χαλκιδική) και στην Χρυσωρυχεία Θράκης Α. Ε. (Πέραμος). Χρειάστηκαν δύο ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης πρόσληψης συμβούλων για το συγκεκριμένο έργο, πριν το υπουργείο την ανακαλέσει.

Και δεν είναι μόνον αυτό. Η κυβέρνηση, πάνω στη βιασύνη της να βρει έσοδα, ενδεχομένως να παραβλέπει θεσμικές διαδικασίες. Για παράδειγμα, το πολυνομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στα μέσα του μήνα για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας περιλαμβάνει ρυθμίσεις (ουσιαστικά συνιστά σχέδιο νόμου) για τα τυχερά παιχνίδια. Οι ρυθμίσεις αυτές παρουσιάστηκαν 20 ημέρες πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράσει τις παρατηρήσεις της για το συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα, οι υπηρεσίες της Επιτροπής διαβουλεύονται σε ένα σχέδιο νόμου για τα τυχερά παιχνίδια, το οποίο δεν είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που έφερε ο νεός υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος.

Το σχέδιο νόμου που απεστάλη τον περασμένο Μάρτιο για διαβούλευση με τις ευρωπαϊκές αρχές προβλέπει την εκχώρηση των 35.000 αδειών βιντεολότο μέσω διαγωνισμού. Το σχέδιο νόμου που ήρθε μέσα στο πολυνομοσχέδιο πριν από μια εβδομάδα προβλέπει ότι οι άδειες θα δοθούν μέσω διαγωνισμού, αφού όμως πρώτα εκχωρηθούν 16.500 άδειες για ισάριθμες μηχανές στον ΟΠΑΠ. Ηδη οι ανταγωνιστές του ΟΠΑΠ κάνουν λόγο για αθέμιτη κρατική ενίσχυση του οργανισμού.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δεν είναι μόνον ότι η ελληνική πλευρά προκαταλαμβάνει τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Ο τρόπος που το έκανε, 20 ημέρες πριν η Επιτροπή εκφέρει γνώμη -και μάλιστα σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα για το οποίο η νομολογία δεν είναι επαρκώς προσδιορισμένη-, έχει εκνευρίσει τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Οι τελευταίοι πιέζουν τη χώρα, δεδομένου ότι στην Ελλάδα έχει επιβληθεί ήδη πρόστιμο 29 εκατ. ευρώ για την υπόθεση των ψυχαγωγικών παιγνίων, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση συνδέει άμεσα με τα τυχερά παίγνια.

Το τρίτο ζήτημα αφορά την ανανέωση των αδειών κινητής τηλεφωνίας. Χθες, κατά της συγκεκριμένης πολιτικής έβαλαν οι Financial Times, χαρακτηρίζοντάς την κοντόθωρη. Η κυβέρνηση έχει βάλει στο «μάτι» την άντληση 270 εκατ. ευρώ από τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μέσω ανανεώσεων των αδειών που λήγουν το 2012. Το ποσό θεωρείται υπερβολικό για την περίοδο που διανύει η αγορά κινητής τηλεφωνίας, ενώ επιπλέον ο τρόπος που έχει στηθεί η διαδικασίαν μπορεί να αφήσει τη Wind Hellas εκτός παιχνιδιού. «Θεωρητικά», αναφέρουν οι Financial Times, «η Wind μπορεί να χάσει όλο της το φάσμα, βάζοντας σε ρίσκο μια ξένη επένδυση εκατοντάδων εκατ. ευρώ που πραγματοποίησαν λίγους μήνες πριν ξένοι επενδυτές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή