Νέα ευνοϊκή ρύθμιση για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών έως 36 δόσεις

Νέα ευνοϊκή ρύθμιση για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών έως 36 δόσεις

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα σε 900.000 οφειλέτες του Δημοσίου να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους σε 36 δόσεις παρέχει το υπουργείο Οικονομικών. Μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των αυστηρών μέτρων κατά των οφειλετών, που προβλέπουν μεταξύ άλλων και φυλάκιση για χρέη άνω των 5.000 ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών καλεί, για μία ακόμη φορά, τους οφειλέτες να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, για τα χρέη που έχουν βεβαιωθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2010.

Η διευκόλυνση παρέχεται λόγω της κρίσης και της κακής οικονομικής κατάστασης ιδιωτών και επιχειρήσεων. Επίσης, θα λαμβάνουν αποδεικτικό ενημερότητας για χρέη προς το Δημόσιο, διάρκειας ενός μήνα, που θα ανανεώνεται όσο είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων.

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι των ΔΟΥ καλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα προσωπικά τηλεφωνικώς με τους οφειλέτες, τους οποίους θα ενημερώσουν για τις δυνατότητες που τους παρέχει η νέα ρύθμιση, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της ανταπόκρισής τους, στοχεύοντας στην αύξηση των εσόδων του κράτους. Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι: «Παρακαλείσθε όπως προβείτε σε άμεση επικοινωνία, τηλεφωνικά ή με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο, με τους οφειλέτες του Δημοσίου αρμοδιότητάς σας (κατά προτίμηση η προσωπική σας τηλεφωνική επικοινωνία κρίνεται πιο αποτελεσματική ή εναλλακτικά μέσω ειδικού συνεργείου που θα συστήσετε), τους οποίους πρέπει να ενημερώσετε για τις δυνατότητες που τους παρέχει η εν λόγω τροποποιηθείσα ρύθμιση, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της ανταπόκρισής τους, στοχεύοντας στην αύξηση των εσόδων του κράτους. Θα ακολουθήσει άμεσα και η αποστολή οδηγιών σχετικά με τις προσαρμογές των υποσυστημάτων Δικαστικού και Εσόδων του πληροφοριακού συστήματος ΤΑΧΙS».

Χρωστούν 41,1 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, το σύνολο των χρεών προς το ελληνικό δημόσιο, στο τέλος Ιουνίου, έφτασε τα 41,1 δισ. ευρώ και οι εμφανιζόμενοι οφειλέτες ανέρχονται σε 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Εξ αυτών οι 892.000 οφείλουν ποσά μέχρι 3.000 ευρώ και συνολικά 4,1 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 37 δισ. ευρώ χρωστούν 14.700 οφειλέτες, εκ των οποίων οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 8.200 νομικά πρόσωπα. Σημειώνεται ότι από το ποσό των 37 δισ. ευρώ περίπου επτά δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα.

Συγκεκριμένα οι ρυθμιζόμενες οφειλές καταβάλλονται:

1. Σε δύο έως τρεις μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά 95% και με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 300 ευρώ.

2. Σε 4 έως 12 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή 90% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 500 ευρώ.

3. Σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή ποσοστού 80% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 500 ευρώ.

4. Σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή 70% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 1.000 ευρώ.

Εφόσον οι οφειλέτες που Δημοσίου απολέσουν και αυτήν την ευκαιρία θα αντιμετωπίσουν την πρόσφατη νομοθεσία που ενεργοποιείται την ερχόμενη Δευτέρα και προβλέπει ποινές φυλάκισης και αυτόφωρο για χρέη άνω των 5.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή