Αντιδράσεις για τις υψηλές τιμές στις άδειες κινητής

Αντιδράσεις για τις υψηλές τιμές στις άδειες κινητής

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εισπρακτικού χαρακτήρα» χαρακτηρίζει η Wind Hellas τη διαδικασία ανανέωσης και χορήγησης των νέων αδειών κινητής τηλεφωνίας που ξεκίνησαν προχθές η κυβέρνηση και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Σύμφωνα με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας η προσέγγιση στην ανανέωση των δικαιωμάτων χρήσης στις συχνότητες κινητής τηλεφωνίας «παραμένει εισπρακτικού χαρακτήρα και δεν συμβάλλει στη δημιουργία θετικού επενδυτικού κλίματος». Κατά τη Wind Hellas το τίμημα ανανέωσης των αδειών (ανέρχεται σε 46,6 εκατ. ευρώ για κάθε 2Χ5 MHz) δεν είναι δίκαιο και δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνει ακόμη ότι είναι υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου για τις αντίστοιχες ανανεώσεις σε χώρες της Ε. Ε.

Τέλος, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Wind, «από το κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης απουσιάζει η τεκμηρίωση της τιμής εκκίνησης, ενώ δεν δόθηκε στη δημοσιότητα η σχετική μελέτη αποτίμησης του συμβούλου της ΕΕΤΤ (εταιρεία WIK), ώστε να αξιολογηθούν η ανάλυση και τα δεδομένα». Στελέχη της Wind ανεπισήμως ανέφεραν ότι η σύμβουλος εταιρεία είχε προτείνει άλλο τίμημα, αλλά το Δημόσιο και η EETT το αύξησαν για εισπρακτικούς λόγους. Φυσικά η εταιρεία θα συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση. Παράπονα εξέφραζαν και στελέχη της Vodafone τα οποία σημείωναν ότι η διαδικασία ανανέωσης που επελέγη διασφαλίζει χωρίς δημοπρασία -έστω και σε υψηλές τιμές- το 50% του υφιστάμενου φάσματος της Vodafone, το 75% της Wind Hellas και το 100% εκείνου της Cosmote. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το Δημόσιο μέσω της διαδικασίας που προκαθόρισε φαίνεται να διασφαλίζει έσοδα της τάξης των 252 εκατ. ευρώ με την προϋποθεση ότι οι επιχειρήσεις κινητής θα επιχειρήσουν να διασφαλίσουν τις υφιστάμενες συχνότητες που κατέχουν.

Το τίμημα μπορεί να ανέλθει και να ξεπεράσει τα 380 εκατ. ευρώ, εφόσον οι παίκτες της αγοράς ενδιαφερθούν και για το νέο φάσμα συχνοτήτων που «θα βγει στο σφυρί» τόσο στην περιοχή των 900 ΜΗz όσο και στην περιοχή των 1.800 MHz.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή