Υποβάθμιση της Ελλάδας και από S&P

Υποβάθμιση της Ελλάδας και από S&P

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε χθες την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε CC από CCC, διατηρώντας μάλιστα τις αρνητικές προοπτικές για την αξιολόγηση της χώρας. Παράλληλα, ο οίκος δίνει υψηλές πιθανότητες στο ενδεχόμενο να ακολουθήσει και νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μετά την ολοκλήρωση της προτεινόμενης συμφωνίας για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα.

Σύμφωνα με τους κανόνες της, γράφει η S&P, η προτεινόμενη συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους θα επιφέρει βαθμολογία selective default. Οπως τονίζει, αυτή είναι πιθανό να οδηγήσει σε απώλειες των ιδιωτών επενδυτών, άρα σε μια δυσμενή ανταλλαγή (distressed exchange) γι’ αυτούς.

Ο οίκος διατηρεί αμετάβλητη στο 4 τη βαθμολογία για το ποσοστό αναπλήρωσης των ελληνικών ομολόγων, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 30% με 50% – παρά το γεγονός ότι οι υπολογισμοί της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών (ΙΙF) εκτιμούν το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων στο 20% της καθαρής παρούσας αξίας τους. Αυτό υποδηλώνει την εκτίμηση του οίκου ότι θα ακολουθήσει και δεύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που θα περιλαμβάνει «σημαντικά υψηλότερο κούρεμα» από εκείνο που προτείνεται από το IIF. Ακόμη και τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν με πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ και μηδενικό κουπόνι δεν αποκλείεται να υποστούν μελλοντική αναδιάρθρωση και ζημίες, εκτιμά ο οίκος. Ωστόσο, σημειώνει ότι η πιστοληπτική τους ικανότητα θα μπορούσε να είναι υψηλότερη.

Οσο για τη διαδικασία της ανταλλαγής, ο οίκος εκτιμά ότι θα ξεκινήσει το νωρίτερο τον Σεπτέμβριο, και προετοιμάζει τους επενδυτές ότι με την ανακοίνωσή της θα υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας σε Selective Default, και των ομολόγων που θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή σε Default.

Με την ολοκλήρωση της ανταλλαγής, προσθέτει, πιθανώς να αυξήσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας «σε ένα επίπεδο που θα είναι σύμφωνο με την άποψή μας σχετικά με την πιθανότητα μελλοντικής αθέτησης πληρωμών», με δεδομένο το προσαρμοσμένο προφίλ χρέους της Ελλάδας. Και όπως διευκρινίζει, αυτό το ενδεχόμενο εξακολουθεί να συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, η S&P εκτιμά ότι στη συνέχεια θα δώσει έναν «χαμηλό κερδοσκοπικό βαθμό» (στην κατηγορία «σκουπίδια») για το δημόσιο χρέος, «καθώς η χώρα θα εξακολουθήσει να βαρύνεται από υψηλό χρέος, της τάξης του 130% του ΑΕΠ, στα τέλη του 2011, και αβέβαιες αναπτυξιακές προοπτικές ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή