Πυρετώδεις συσκέψεις τραπεζών – Δημοσίου για την ανταλλαγή ομολόγων

Πυρετώδεις συσκέψεις τραπεζών – Δημοσίου για την ανταλλαγή ομολόγων

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές στη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας χθες στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι είναι ανάγκη «να μπει χρήμα στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών και πρέπει να κληθούν πρώτα οι μέτοχοι για το αν και πώς είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν». Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για ενδεχόμενο «να υπάρξει δυσαρέσκεια από την πλευρά των μετόχων», αλλά επέμεινε ότι στόχος της κεφαλαιακής ενίσχυσης, η οποία ούτως ή άλλως θα γίνει, «δεν είναι να μετατραπούν οι τράπεζες σε δημόσιες, αλλά να στηριχθούν και να είναι υγιείς, σύγχρονες και αποτελεσματικές».

Οι συζητήσεις για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων είναι σε πλήρη εξέλιξη και χθες πραγματοποιήθηκε μπαράζ διαδοχικών συσκέψεων μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, του προέδρου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κ. Βασίλη Ράπανου και του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας κ. Απόστολου Ταμβακάκη.

Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους με τη συμμετοχή του κ. Βενιζέλου, του υφυπουργού κ. Φίλιππου Σαχινίδη και όλων των θεσμικών εκπροσώπων για τη διαχείριση του ελληνικού δημοσίου χρέους, δηλαδή της Ε.Ε., της ΕΚΤ, του ΔΝΤ, του ESFS και του IIF, όπως επίσης και των συμβούλων από την πλευρά του Δημοσίου και των τραπεζών. Συνάντηση με τις διοικήσεις των έξι μεγάλων ελληνικών τραπεζών είχε χθες και ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιώργος Προβόπουλος.

Ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ μιας άμεσης προώθησης της συμφωνίας, καθώς, όπως είπε, «θέλουμε η διάρκεια εφαρμογής του σχήματος να είναι η μικρότερη δυνατή… γιατί έχουμε μπροστά μας συγκεκριμένες λήξεις ομολόγων και τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο». Χαρακτήρισε τις αξιολογήσεις ως τα πρώτα θετικά κείμενα που διατυπώνονται για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στον βαθμό που μόλις γίνει η τυπική ανταλλαγή ή η τυπική μετακίνηση των ομολόγων, αυτό θα αλλάξει ριζικά τα δεδομένα προς το καλύτερο.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες είναι, όπως είπε, «οι ασφαλέστερες στην Ευρώπη», ενώ κάλεσε τους Ελληνες καταθέτες και επενδυτές να δείξουν την εμπιστοσύνη τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, ήδη από την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται αντιστροφή της κατάστασης με την επιστροφή καταθέσεων και διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος να έχουμε τις καταθέσεις κάτω από το μαξιλάρι ή κάτω από το στρώμα».

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων που λήγουν έως το 2020 ανέρχεται στα 135 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις επιλογές, που προβλέπουν τη μετακύλιση στο άρτιο για 30 χρόνια, την ανταλλαγή επίσης στο άρτιο και χωρίς μετακύλιση με νέο δάνειο και την ανταλλαγή υπό το άρτιο με βάση την έκπτωση που έχει υπολογιστεί στο 21%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή