Ιδρύουν εταιρεία στη Βουλγαρία για… αγορά αυτοκινήτου

Ιδρύουν εταιρεία στη Βουλγαρία για… αγορά αυτοκινήτου

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνον 600-650 εταιρείες, από τις συνολικά 4.100 εγγεγραμμένες στα εμπορικά μητρώα της Βουλγαρίας ως εταιρείες ακραιφνώς ελληνικές ή με ελληνική συμμετοχή, υπολογίζονται ως πραγματικά ενεργές από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια. Σύμφωνα με έκθεσή του που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης κ. Σωκράτη Ξυνίδη, προκύπτει ως εκτίμηση του γραφείου ότι «πολλές -πιθανότατα οι περισσότερες- από τις νεοσύστατες εν λόγω εταιρείες ιδρύθηκαν στη Βουλγαρία με μοναδικό σκοπό την αγορά ακινήτου ή αυτοκινήτου κι όχι απαραιτήτως με σκοπό τη μετεγκατάσταση της παραγωγικής τους δραστηριότητας από την Ελλάδα». Στην έκθεση που κατατέθηκε από τον υπουργό -κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης επί του θέματος του βουλευτή Σερρών του ΛΑΟΣ κ. Ηλ. Πλατίδη- αναφέρεται ότι κατά την Εθνική Υπηρεσία Εσόδων της γείτονος χώρας, ο αριθμός επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων που υπέβαλαν πέρυσι φορολογική δήλωση ήταν 2.072, τρεις φορές μεγαλύτερος από ό,τι το 2006. Κατά την έκθεση το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους καταχωρίσθηκαν στο μητρώο περί τις 800 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων και αναμένεται να είναι διπλάσιες στο τέλος του χρόνου. Οι εκτιμήσεις της βουλγαρικής πλευράς είναι ότι επιλέγεται η χώρα για επενδύσεις «λόγω του χαμηλού εργατικού κόστους, της χαμηλής φορολογίας, των φθηνότερων ενοικίων και μεταφορικών υπηρεσιών καθώς και του σταθερού μακροοικονομικού περιβάλλοντός της».

Αντιθέτως, ο υπουργός κ. Ξυνίδης υποστήριξε ότι τα πραγματικά ελκυστικά στοιχεία είναι μόνον τα χαμηλά ημερομίσθια και οι ασφαλιστικές εισφορές, καθώς η φορολογία είναι στο 20%, ενώ 24% στην Ελλάδα: «Δεν μπορούμε να γίνουμε ούτε Βουλγαρία ούτε FYROM με βασικό μισθό 123 ευρώ και κοντά στα 400 στο Δημόσιο», είπε ο κ. Ξυνίδης, κρίνοντας ότι πρέπει να προκριθεί άλλο μοντέλο ανάπτυξης και στήριξης ελληνικών επιχειρήσεων για να σταματήσει η μετανάστευσή τους στις γειτονικές χώρες. Από την πλευρά του ο βουλευτής σημείωσε ότι η βιομηχανική μετανάστευση στις Σέρρες δημιουργεί ανεργία 35% στον παραμεθόριο νομό και χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση για τους τομείς ένδυσης και υπόδησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή