Μείωση χρέους σε 20 χρόνια βλέπει ο ΟΟΣΑ

Μείωση χρέους σε 20 χρόνια βλέπει ο ΟΟΣΑ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την παρότρυνση «Ελλάδα μπορείς», ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης κ. Ανχελ Γκουρία, επιχείρησε χθες να αποδώσει τα εύσημα στην κυβέρνηση για τις μέχρι σήμερα προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και να εμφυσήσει στους Ελληνες πολίτες αίσθημα αντοχής για τα νέα μέτρα που έρχονται σε βάθος 20ετίας!

Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου οι τεχνοκράτες του ΟΟΣΑ προβλέπουν ότι το δημόσιο χρέος της χώρας μπορεί να υποχωρήσει στο 60% του ΑΕΠ και αφού προηγουμένως ληφθούν αυστηρά μέτρα, που θα επιτρέψουν σταδιακά την επιστροφή στις αγορές και την επάνοδο στην ανάπτυξη.

Εχοντας από τη θέση του υπουργού Οικονομικών στο Μεξικό την εμπειρία παρόμοιων προγραμμάτων, ο κ. Γκουρία προέτρεψε την κυβέρνηση «να μην καθοδηγείται, αλλά να οδηγεί τις αγορές», θέλοντας να τονίσει ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να λειτουργεί από θέση αμυντική.

Στην έκθεση, που χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλος ως η θετικότερη των τελευταίων χρόνων είναι σαφής η πρόθεση του Οργανισμού να εμψυχώσει την ελληνική προσπάθεια, αναγνωρίζοντας τις αλλαγές που έχουν επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες, χωρίς ωστόσο να υποβαθμίζονται τα προβλήματα, οι ανεπάρκειες αλλά και τα νέα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επιτυχία του προγράμματος μείωσης του δημοσίου χρέους.

Οι προβλέψεις του Οργανισμού περιλαμβάνουν τέσσερα σενάρια για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Το πιο «λογικό», που οδηγεί σε μείωσή του κάτω από το 60% του ΑΕΠ το 2035, απαιτεί μεταξύ άλλων την υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ, ενώ σε συνδυασμό με ένα σχέδιο ισχυρής ανάπτυξης, θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση του χρέους ακόμα και στο 37,7%. Η αποτυχία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στο επίπεδο των 15 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2017, μπορεί να καθηλώσει το χρέος στο 98% του ΑΕΠ ή στο 70,9% με την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθούν με επιτυχία οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι επισημάνσεις του Οργανισμού επικεντρώνονται στην προσπάθεια για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής και τη φορολογική μεταρρύθμιση, μέσα από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, που θεωρείται «υψηλό» και τη λήψη αυστηρών μέτρων για τους φοροφυγάδες. Στο πλαίσιο αυτό προτείνονται η μείωση στις 15.000-17.000 ευρώ του ορίου – σήμερα είναι οι 150.000 ευρώ- για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, αλλά και η μείωση του αριθμού των συντελεστών ΦΠΑ, με την κατάργηση του χαμηλότερου 7%. Στο επίπεδο της λειτουργίας των αγορών ο ΟΟΣΑ συστήνει την κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών για τους δικηγόρους και των σταθερών περιθωρίων κέρδους για τους φαρμακοποιούς, ενώ στο μέτωπο της υγείας προτείνεται η ανάθεση της αρμοδιότητας σε ένα ενιαίο υπουργείο.

Η σύσταση ενιαίας αρχής προτείνεται άλλωστε για την είσπραξη των φόρων και των εισφορών της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ κεντρικό ρόλο για την επιτυχία του προγράμματος, έχει η καθιέρωση σαφών στόχων ανά υπουργείο και η στενή παρακολούθηση των αποτελεσμάτων τους.

Ο ΟΟΣΑ τάσσεται υπέρ της περαιτέρω απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας και της προώθησης των ατομικών συμβάσεων, σε συνδυασμό με την υλοποίηση προγραμμάτων συνεχούς επανακατάρτισης, την επέκταση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και την αύξηση του πραγματικού ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή