ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εν συντομια

Πεντάμηνη «ανάσα» εργασίας για 55.000 ανέργους

Προγράμματα μέσω ΑΣΕΠ για τη κατάρτιση ανέργων και εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης στην Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Το κύριο πρόγραμμα αφορά 55.000 ανέργους, ενώ μπορεί να ανέλθει ώς τους 70.000. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή την περίοδο είναι η ανεργία» τόνισε χθες ο υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας ότι μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου το πρόβλημα διογκώνεται. To πρόγραμμα θα προβλέπει πεντάμηνες συμβάσεις απασχόλησης σε κοινωφελή έργα με μηνιαίο μισθό 625 ευρώ και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, η έναρξη του προγράμματος θα γίνει το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου, από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και ώς τα τέλη Οκτωβρίου θα έχει επεκταθεί σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Επιπλέον, το υπουργείο Εργασίας θα προωθήσει προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, μέσω της επιδότησης των επιχειρήσεων. Στόχος είναι η εκπαίδευση σε νέα προγράμματα, προκειμένου να διασφαλιστούν θέσεις εργασίας.

20.000 συντάξεις «μαϊμού» με κόστος 120 εκατ. ευρώ για τα ασφαλιστικά Ταμεία εντοπίστηκαν μετά τους ελέγχους, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, προσθέτοντας πως «πολλοί, μετά τους ελέγχους, έχουν συμμορφωθεί και δηλώνουν τους θανάτους». Ο κ. Κουτρουμάνης μιλώντας χθες στο Mega επεσήμανε πως το ΙΚΑ έως τα τέλη του έτους θα χρειαστεί επιπλέον 800 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση, από τα οποία τα 600 εκατ. έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό ενώ τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ θα εξασφαλιστούν από τη μείωση της σπατάλης.

Νέο βραβείο στην Εθνική

Τo Investor Relations (Σχέσεις με Θεσμικούς Επενδυτές και Αναλυτές) της Εθνικής Τράπεζας ψηφίστηκε ως «Best Investor Relations by a Greek Company 2011» στο πλαίσιο της ετήσιας πανευρωπαϊκής αξιολόγησης του περιοδικού IR Magazine. Η κατάταξη προέκυψε από πανευρωπαϊκή έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 730 διαχειριστές χαρτοφυλακίων και αναλυτές. Μεταξύ των σημαντικότερων κριτηρίων επιλογής ήταν η αξιοπιστία, η προσβασιμότητα, η αποτελεσματική επικοινωνία των παραγόντων που επηρεάζουν την πορεία του Ομίλου, η ανταπόκριση και η ποιότητα της παρεχόμενης πληροφόρησης. Η βράβευση από το IR Magazine έρχεται να προστεθεί σε σειρά βραβείων «Καλύτερο IR στην Ελλάδα» που έχουν απονεμηθεί στο Investor Relations της Εθνικής Τράπεζας από τους εξειδικευμένους φορείς IR Magazine και Institutional Investor magazine για τα έτη 2007, 2008 και 2009.

Πρώτη η Eurobank στα «πράσινα» δάνεια

Την πρώτη θέση στις χρηματοδοτήσεις οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων έχει κατακτήσει η Eurobank EFG, δανειοδοτώντας το 50% περίπου των ελληνικών νοικοκυριών τα οποία μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης εγκατέστησαν οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα. Μόνο για την εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων η Eurobank έχει ενισχύσει την αγορά με περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2010 η τράπεζα παρείχε τη δυνατότητα χρηματοδότησης με εκχώρηση της σύμβασης της ΔΕΗ. Παράλληλα, η τράπεζα συμμετέχει επίσης στη διαχείριση του επιδοτούμενου Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον». Εχει εγκρίνει για δανειοδότηση το 68% των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στην τράπεζα, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περισσότερες από 3.700 αιτήσεις υπαγωγής, καθιστώντάς τη βασικό αρωγό του προγράμματος.

Δάνεια για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων

Δάνεια για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κτιρίων, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια, καθώς και καταθετικούς λογαριασμούς με προνομιακούς όρους για τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, προβλέπει το πρόγραμμα «ΟΙΚΟ-ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ» που θα υλοποιηθεί μέσω συνεργασίας της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. και της Marfin Egnatia Bank. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

1. Χρηματοδότηση για την υλοποίηση της ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης των κτιρίων τους μέσω δανείων για ανέγερση ή αγορά κατοικίας χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και δανείων με μειωμένα επιτόκια (έως 0,50%) και αυξημένα όρια χρηματοδότησης για επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων. Τα συγκεκριμένα δάνεια μπορούν να συνδυάζονται και με το πρόγραμμα «ΠΟΜΙΔΑ ΟΙΚΟ-ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ».

2. Χρηματοδότηση για την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω δανείων με προνομιακούς όρους για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.