Οικονομικό όφελος 1 δισ. θα αποφέρει η εφαρμογή του ηλεκτρονικού τιμολογίου

Οικονομικό όφελος 1 δισ. θα αποφέρει η εφαρμογή του ηλεκτρονικού τιμολογίου

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στη βιομηχανία έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με την καθιέρωση του ηλεκτρονικού τιμολογίου. Ταυτόχρονα, επιχειρείται η βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς καθώς και η εξοικονόμηση για τις επιχειρήσεις ποσού ύψους ενός δισ. ευρώ. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε χθες την πρωτοβουλία αυτή, που αποτελεί πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου, σημειώνοντας ότι: «Απαλλάσσουμε σταδιακά τις επιχειρήσεις από το μεγάλο διοικητικό και οικονομικό βάρος των συναλλαγών σε χαρτί, μεταφέροντας όλη την οικονομική δραστηριότητα στο Διαδίκτυο και σε ασφαλή πληροφοριακά συστήματα. Αυτοματοποιούμε πλήρως μια επίπονη, χρονοβόρα και ακριβή διαδικασία για τις επιχειρήσεις και απελευθερώνουμε έτσι σημαντικούς οικονομικούς πόρους προς άλλες πιο παραγωγικές δραστηριότητες». Σύμφωνα με υπολογισμούς, κάθε χάρτινο τιμολόγιο που εκδίδει μια επιχείρηση κοστίζει από 7 έως 15 ευρώ, ενώ κάθε ηλεκτρονικό τιμολόγιο κοστίζει από 0,60 έως 4 ευρώ. Τα τιμολόγια που εκδίδονται στην Ελλάδα αντιστοιχούν σε 200 με 250 εκατ. ευρώ και το όφελος με την εφαρμογή της πλήρους ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τις επιχειρήσεις μπορεί να ανέλθει τουλάχιστον στο ένα δισ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Παντελής Οικονόμου, ανέφερε ότι το ηλεκτρονικό τιμολόγιο κάνει πράξη την ανάγκη «να υπάρξει μια άλλη σχέση του φορολογούμενου με τη φορολογική αρχή, του πολίτη ή της επιχείρησης με το κράτος». Σε ό, τι αφορά το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του, ο υπουργός σημείωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα συσταθεί μια ομάδα εργασίας στην οποία θα συμμετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες από τα συναρμόδια υπουργεία και φορέων της αγοράς που θα καταλήξει σε ένα ενιαίο πρότυπο ηλεκτρονικό τιμολόγιο, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Στόχος είναι έως το τέλος του χρόνου να εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό τιμολόγιο στις συναλλαγές των επιχειρήσεων με το Δημόσιο, ενώ τον Μάρτιο του 2012 υπολογίζεται να τεθεί σε προαιρετική ισχύ το ηλεκτρονικό τιμολόγιο μεταξύ των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι και στις δύο περιπτώσεις τα τιμολόγια θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου και στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, κ. Γιάννης Καπελέρης, αναφερόμενος στο θέμα, τόνισε ότι: «Με αυτή τη διαδικασία υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε η δυνατότητα έκδοσης εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων να εκμηδενίζεται.

Πέραν τούτου, οι ασφαλιστικές δικλίδες, οι οποίες θα δοθούν κατά τη διαδικασία υλοποίησης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα διασφαλίζουν και τα δημόσια έσοδα».

Σημειώνεται ότι θα υπάρξει κρατική ενίσχυση με τη μορφή επιχειρηματικού κουπονιού που θα δίνεται προς τις επιχειρήσεις, ώστε η μετάβαση και η προσαρμογή στο νέο σύστημα να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή