«Παγωμένη» η ζήτηση στην αγορά κατοικίας της Πορτογαλίας

«Παγωμένη» η ζήτηση στην αγορά κατοικίας της Πορτογαλίας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χαμηλή ζήτηση εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της αγοράς κατοικίας της Πορτογαλίας, επισημαίνει πρόσφατη έκθεση του ινστιτούτου ορκωτών εκτιμητών Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS). Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, πάντως, οι τιμές υποχωρούν μεν, αλλά όχι με τον ρυθμό που είχαν πρόσφατα, αν και η αισιοδοξία για τις προοπτικές της αγοράς είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Αλλο ένα φαινόμενο που καταγράφεται είναι ο χαμηλός ρυθμός των αγοραπωλησιών, ενώ παρατηρείται και μεγάλη ασυμφωνία στις τιμές που αναφέρουν τα μεσιτικά γραφεία και οι κατασκευαστές κατοικιών, με τα πρώτα να κάνουν λόγο για σαφώς μεγαλύτερη πτώση τιμών, σε σχέση με τους κατασκευαστές.

Οπως ανέφερε ο οικονομικός αναλυτής του RICS, κ. Τζος Μίλερ, «με την ανεργία στην Πορτογαλία να βρίσκεται στο 12,4%, δεν θα πρέπει να προκαλεί καμία έκπληξη που οι τιμές των κατοικιών και η οικοδομική δραστηριότητα υποχωρούν, τη στιγμή που και οι προσδοκίες είναι ιδιαίτερες χαμηλές. Πάντως, αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο κινητήριος μοχλός της πτώσης είναι η μειωμένη ζήτηση, καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη για αυξημένη προσφορά νέων κατοικιών στην αγορά» τονίζει ο κ. Μίλερ. Ο μεγάλος κίνδυνος, πάντως, είναι η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια της χώρας είναι κυμαινόμενου επιτοκίου. Εφόσον συνεχιστούν οι αυξήσεις από την ΕΚΤ, είναι δεδομένο ότι αρκετοί ιδιοκτήτες θα υποχρεωθούν να προβούν σε πώληση του ακινήτου τους, κάτι άλλωστε που ήδη συμβαίνει, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από πλευράς διαμόρφωσης τιμών, σημειώνονται αρκετές διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή, αν και η γενικότερη τάση είναι πτωτική. Για παράδειγμα, ο ρυθμός μείωσης των τιμών των κατοικιών έχει επιβραδυνθεί το τελευταίο διάστημα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, το Πόρτο και τη Λισσαβώνα, ενώ έχει αυξηθεί στο Αλγκάρβε. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των νέων οικοδομικών αδειών υποχώρησε στις δύο πρώτες πόλεις, αλλά επιταχύνθηκε στο Αλγκάρβε, γεγονός που ίσως σημάνει περαιτέρω καθοδικές πιέσεις στις τιμές της περιοχής.

Οσον αφορά τις εκτιμήσεις για τη μελλοντική πορεία των τιμών, αυτή θεωρείται ότι θα είναι σίγουρα πτωτική σε όλη τη χώρα, αλλά με ηπιότερες τάσεις σε Πόρτο και Λισσαβώνα, κάτι που υποδεικνύει ότι η κτηματαγορά μετατρέπεται σταδιακά σε «δύο ταχυτήτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή