Αύξηση στις αντικειμενικές και εξομοίωση φόρων στα καύσιμα

Αύξηση στις αντικειμενικές και εξομοίωση φόρων στα καύσιμα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των αγοραίων τιμών, η εξομοίωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο και οι αλλαγές στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο σχέδιο της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών για τους πολίτες.

Ουσιαστικά στο 16σέλιδο κείμενο που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση την Παρασκευή το απόγευμα περιλαμβάνονται μέτρα που έχουν ήδη ψηφισθεί από τη Βουλή, καθώς και άλλα τα οποία αρχικώς είχαν αναβληθεί στο όνομα της κοινωνικής πολιτικής είτε της παροχής κινήτρων για την οικοδομή. Τα διλημματικά μέτρα γίνονται δεσμευτικά (αντικειμενικές και εξομοίωση φόρων στα καύσιμα) και οδηγούν στην επιβάρυνση όλων των φορολογουμένων.

Το πενταετές Στρατηγικό Σχέδιο 2011-2015 για την Ελληνική Φορολογική Διοίκηση, μαζί με το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα κατά της Φοροδιαφυγής, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάιο και το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που θα παρουσιασθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο συγκροτούν, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση φορολογικής μεταρρύθμισης που αλλάζει εκ βάθρων το τοπίο των σχέσεων των πολιτών και των επιχειρήσεων με την φορολογική αρχή και εξασφαλίζει ένα δίκαιο, αποτελεσματικό και αναπτυξιακό φορολογικό πλαίσιο. Στο Σχέδιο γίνεται εκτενής αναφορά στους τρόπους αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής μέσω μιας αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης, η οποία μπορεί να την περιορίσει δραστικά, καθιστώντας πιο απλούς και διαφανείς τους κανόνες. Αναλυτικότερα μεταξύ των κατευθύνσεων και των μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής περιλαμβάνονται:

– Αύξηση του αριθμού διεθνών συμβάσεων ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών περιλαμβανομένων και ειδικών συμφωνιών με χώρες υποδοχής τραπεζικών καταθέσεων (Ελβετία, Λιχτενστάιν κ.α).

– Σταδιακή προσέγγιση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων προς τις επικρατούσες τιμές αγοράς.

– Σταδιακή προσέγγιση της τιμής πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή πετρελαίου κίνησης με παράλληλη επιδότηση κόστους στους καταναλωτές.

– Νέα μέθοδος σήμανσης τσιγάρων και αλκοολούχων ποτών, εγκατάσταση συστημάτων μέτρησης εισροών-εκροών στα βενζινάδικα, ενεργοποίηση περιπολιών ΣΔΟΕ με θαλάσσια μέσα.

– Εντοπισμός περιπτώσεων «επιδεικτικής κατανάλωσης», δηλαδή φυσικά πρόσωπα που απολαμβάνουν πολυτελή διαβίωση τέτοια που δεν δικαιολογείται βάσει των φόρων που καταβάλλουν.

– Τακτική δημοσιοποίηση των μεγάλων ληξιπρόθεσμων οφειλετών με χρέη άνω των 150.000.

– Συγκέντρωση στοιχείων για καταθέτες εξωτερικού (περιλαμβανομένης και της χρήσης πιστωτικής κάρτας αλλοδαπής τράπεζας) για τους οποίους δεν δικαιολογείται η προέλευση των πόρων ή δεν δηλώθηκαν οι κτηθέντες τόκοι. Ειδικότερα θα προβλεφθεί η αναδρομική επιβολή φόρου επί του κεφαλαίου και των τόκων τέτοιων περιπτώσεων.

– Παροχή κινήτρων για επίδειξη υψηλού βαθμού φορολογικής συμμόρφωσης: σήμα συνεπούς φορολογούμενου για εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες (που αποδίδεται μετά δύο διαδοχικούς ελέγχους χωρίς ευρήματα) και παροχή φορολογικών εκπτώσεων ή διευκολύνσεων πληρωμής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή