Νέα υποχώρηση της τάξης του 1,9% στις καταθέσεις τον Ιούνιο

Νέα υποχώρηση της τάξης του 1,9% στις καταθέσεις τον Ιούνιο

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πτωτική τροχιά παρέμειναν για τον Ιούνιο, για έκτο συνεχή μήνα, οι καταθέσεις, ως αποτέλεσμα της γενικότερης βεβαιότητας και της ύφεσης που πλήττει για τρίτο έτος τη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 188,2 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου από 191,9 δισ. ευρώ τον Μάιο καταγράφοντας πτώση της τάξης του 1,9%. Από την αρχή του 2011, οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει κατά 21,4 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία πτώση της τάξης του 10%.

Ωστόσο, στελέχη τραπεζών αναφέρουν ότι η πτωτική πορεία των καταθέσεων έχει αναχαιτιστεί μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο της 21ης Ιουλίου η οποία προβλέπει καλύτερους όρους χρηματοδότησης για τη χώρα μας αλλά και την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με τίτλους υψηλότερης ποιότητας. Σημειώνουν ότι η συμφωνία παρέχει σημαντική πίστωση χρόνου στην Ελλάδα για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και εκτονώνει σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες των καταθετών για την έκβαση της δημοσιονομικής κρίσης περιορίζοντας σημαντικά την ένταση των εκροών.

Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τη ρευστότητα των εγχώριων τραπεζών, αποτέλεσε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την προηγούμενη εβδομάδα για την επαναφορά των εξάμηνης διάρκειας δημοπρασιών για την παροχή ρευστότητας στις εμπορικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι πρόκειται για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καθώς επανενεργοποιείται ένας έπιπλέον μηχανισμός παροχής ρευστότητας, σημαντικά μεγαλύτερης διάρκειας, γεγονός που βοηθά αποφασιστικά την αποτελεσματική διαχείριση της ρευστότητας. Σημειώνεται ότι η σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος έχει διασφαλιστεί με τη δυναμική επέμβαση της ΕΚΤ, η οποία έχει διαθέσει ρευστότητα άνω των 100 δισ. ευρώ στις εγχώριες τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή