Ο ρόλος «κλειδί» του Ζαν-Κλοντ Τρισέ

Ο ρόλος «κλειδί» του Ζαν-Κλοντ Τρισέ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω μεγάλου κενού ηγεσίας στην Ευρώπη, ένας άνθρωπος διεκδικεί με αξιώσεις τον ρόλο του «προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Παρά τον πολιτικό τίτλο, αυτός δεν είναι πολιτικός αλλά κεντρικός τραπεζίτης. Οπως επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit Μάρκο Βάλι, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ «έχει αναδειχθεί στον ντε φάκτο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», καθώς «είναι ο μόνος που έχει επιδείξει την ηγεσία που χρειάζεται κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης». Στην τελευταία του προσπάθεια να σταματήσει τη μετάδοση της κρίσης χρέους, ο 70χρονος κεντρικός τραπεζίτης έχει ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με έναν τρόπο που διευρύνει τον ρόλο της σε αχαρτογράφητα ύδατα. Η επιλογή του να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα ιταλικά και ισπανικά ομόλογα ανακούφισε τις αγορές. Δεν το έκανε όμως πριν διεκδικήσει ανταλλάγματα από την ιταλική κυβέρνηση, την οποία κάλεσε μαζί με τον διάδοχό του Μάριο Ντράγκι να επισπεύσει την περιστολή του ελλείμματος.

Αναλυτές της αγοράς όπως ο επικεφαλής συναλλάγματος της Faros Trading Ντάγκλας Μπόρθγουικ παραλλήλισαν την απόφαση αγοράς ιταλικών και ισπανικών ομολόγων με ένα… μπαζούκας. Οπως είπε ο κ. Μπόρθγουικ, «φαίνεται ότι η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να βγάλει το μπαζούκας», εννοώντας ένα πιο αποτελεσματικό όπλο. Τον χαρακτηρισμό αναπαρήγαγαν τόσο το πρακτορείο Bloomberg όσο και το Reuters, που όμως εκτίμησε ότι η κίνηση αυτή θα έχει περιορισμένη χρονική δράση. Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ θα προτιμούσε να αναλάβουν δράση οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς η επιλογή της αγοράς ομολόγων μεταφέρει τον κίνδυνο στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ. Οπως επισημαίνει ο Τομπίας Μπλάτνερ, πρώην οικονομολόγος της ΕΚΤ και νυν στέλεχος της Daiwa Capital Markets, «δυστυχώς η αξιοπιστία της ΕΚΤ έχει δεχθεί ένα πραγματικό πλήγμα, και πλέον βρίσκεται στο έλεος των κυβερνήσεων». Ο ίδιος υπολογίζει ότι προκειμένου να έχει αποτέλεσμα η παρέμβασή της, θα πρέπει να αγοράσει ιταλικά ομόλογα αξίας 200 δισ. ευρώ και ισπανικά αξίας 60 δισ. ευρώ. Αλλοι αναλυτές, ωστόσο, όπως ο Γιεργκ Κρέμερ της Commerzbank, επισημαίνουν ότι «η ΕΚΤ είναι ο μόνος θεσμός που είναι σε θέση να περιορίσει την κρίση». Σε μία παράλληλη πορεία, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι ΗΠΑ ανέμεναν χθες τον δικό τους ήρωα, στο πρόσωπο του προέδρου της Fed Μπεν Μπερνάνκι, ελπίζοντας ότι θα επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή