Οι ευρωπαϊκές αγορές σε κατάσταση νευρικής κρίσης

Οι ευρωπαϊκές αγορές σε κατάσταση νευρικής κρίσης

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νευρικότητα επικρατούσε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους βασικούς δείκτες των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων να υποχωρούν κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης σε χαμηλό διετίας, συνεχίζοντας με κεκτημένη ταχύτητα από τη μεγάλη πτώση της Δευτέρας εν μέσω των έντονων ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Η αναμονή των επενδυτών για τις αποφάσεις της Ευρώπης ενέτεινε τις διακυμάνσεις, ενώ η προσδοκία των αγορών για μέτρα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έπαιξε κατευναστικό ρόλο. Ενδεικτικό της αρνητικής έναρξης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων είναι ότι ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης έφτασε να υποχωρεί έως και 7%, ενώ ο δείκτης CAC40 του Παρισιού μέχρι και 4,3%. Ωστόσο, στη συνέχεια της συνεδρίασης, η έντονη φημολογία που αναπτύχθηκε ότι η Fed θα ανακοίνωνε νέα μέτρα για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, έσβησε τις απώλειες των ευρωπαϊκών δεικτών και τους οδήγησε σε θετικό πρόσημο. Ανάλογη ήταν και η πορεία των μεγαλύτερων ασιατικών δεικτών, με το Hang Seng του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ να κλείνει 5,66% χαμηλότερα, ενώ νωρίτερα υποχωρούσε έως και 8%. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κατάφερε να ανακάμψει από τα χαμηλά 13 μηνών των πρώτων ωρών, και να ενισχυθεί κατά 1,89%, στις 5.164 μονάδες, ενώ ο CAC40 του Παρισιού ανήλθε κατά 1,63%. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX, έχοντας φτάσει νωρίτερα έως και τις 5.502 μονάδες, έκλεισε τελικά με μικρή πτώση 0,1%, στις 5.917 μονάδες.

Αποκλιμάκωση παρουσίασαν για μία ακόμα μέρα τα spreads και CDS της Ιταλίας και Ισπανίας, αλλά και των άλλων περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης, μετά τη δέσμευση της ΕΚΤ για την παρέμβασή της στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων. Δημοσίευμα της WSJ που επικαλείται πληροφορίες από παράγοντες της αγοράς ομολόγων, εκτιμά ότι η ΕΚΤ προχώρησε χθες σε αγορές ομολόγων μεταξύ 10 και 50 εκατ. ευρώ, ποσό χαμηλότερο από τις αγορές ομολόγων μεταξύ 50 και 100 εκατ. ευρώ, που εκτιμάται ότι πραγματοποίησε τη Δευτέρα. Οι παρεμβάσεις στις αγορές ομολόγων κατάφεραν να περιορίσουν τα επιτόκια των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων από το 6,189% και 6,279%, αντίστοιχα, της Παρασκευής, σε επίπεδα κοντά στο 5%. Μάλιστα, το επιτόκιο του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου κατάφερε να υποχωρήσει κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας κάτω από το 5% για πρώτη φορά φέτος. Τα spreads των δεκαετών κρατικών ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας υποχωρούσαν κοντά στις 20 μονάδες βάσης, ενώ μικρή πτώση κατέγραφαν και τα CDS των συγκεκριμένων χωρών. Μειωμένο κατά περίπου 10 μονάδες βάσης ήταν και το spread του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου. Εντύπωση προκάλεσε χθες ότι το CDS του πενταετούς γερμανικού ομολόγου υπερέβη για πρώτη φορά το CDS του αντίστοιχου βρετανικού ομολόγου, γεγονός που αποδίδεται στις ανησυχίες για την πιστωτική θέση της Γερμανίας σε περίπτωση αποτυχίας των αγορών ιταλικών και ισπανικών ομολόγων της ΕΚΤ στο να περιορίσουν την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή