«Καμία σχέση μεταξύ ελληνικών και ιρλανδικών τραπεζών»

«Καμία σχέση μεταξύ ελληνικών και ιρλανδικών τραπεζών»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αισιοδοξία τους ότι η συμφωνία για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια, υπογραμμίζουν στελέχη εγχώριων τραπεζών. Εκτιμούν ότι η αναταραχή στις διεθνείς αγορές δεν θα σταθεί εμπόδιο για την ολοκλήρωση της σημαντικής αυτής συμφωνίας για το μέλλον της Ελλάδας αλλά και του τραπεζικού συστήματος.

Μέχρι τα μέσα Αυγούστου, αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι ακριβείς όροι του σχεδίου ανταλλαγής, οπότε και θα αποσαφηνιστεί ο λογιστικός χειρισμός, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις μεταξύ των μεγάλων ελεγκτικών εταιρειών Deloitte, Ernst & Young, Grant Thornton, KPMG και PricewaterhouseCoopers και των εμπορικών τραπεζών για το μέγεθος της επίπτωσης που θα πρέπει να αποτυπώσουν οι τράπεζες στα βιβλία τους και τους εναλλακτικούς λογιστικούς χειρισμούς. Η επίλυση του θέματος είναι εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για το τραπεζικό σύστημα, καθώς η μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα αποτελούσε έναν απο τους κύριους παράγοντες ανησυχίας.

Σοβαρή εστία ανησυχίας αποτελεί και η κατάσταση των χαρτοφυλακίων δανείων των τραπεζών η οποία αναμένεται να αποσαφηνιστεί με τη διαγνωστική μελέτη που θα διεξάγει η BlackRock σε συνεργασία με την Ernst & Young. Σύμφωνα με πληροφορίες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) έχει καλέσει σε συνάντηση αύριο Πέμπτη τους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών και θα τους ανακοινώσει τη διεξαγωγή της διαγνωστικής μελέτης.

Η μελέτη θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Πολλοί αναλυτές προδικάζουν ότι, με δεδομένη τη ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, η μελέτη θα ζητεί τη διενέργεια σημαντικού ύψους πρόσθετων προβλέψεων. Από την πλευρά των τραπεζών υπογραμμίζουν ότι τα τελευταία 3 χρόνια το σύνολο σχεδόν των κερδών του συστήματος κατευθύνεται προς τη διενέργεια προβλέψεων και εκτιμούν ότι οι όποιες πρόσθετες προβλέψεις απαιτηθούν θα είναι εντός των δυνατοτήτων των τραπεζών. Υπογραμμίζουν με έμφαση ότι η σύγκριση των ελληνικών τραπεζών με την κατάσταση των ιρλανδικών τραπεζών είναι αδόκιμη: στην Ιρλανδία οι τράπεζες ήταν ο φορέας των προβλημάτων, ενώ στην Ελλάδα οι τράπεζες παρασύρθηκαν από τη δημοσιονομική δίνη.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για τη διαγνωστική μελέτη αποτελεί ευρωπαϊκή πολιτική καθώς η ίδια ακριβώς διαδικασία ακολουθήθηκε και στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, χώρες που έλαβαν οικονομική βοήθεια όπως η Ελλάδα. Ιρλανδία και Πορτογαλία δεσμεύτηκαν, μέσω των μνημονίων που υπέγραψαν, για τη διενέργεια διαγνωστικής μελέτης στο τραπεζικό τους σύστημα η οποία θα έπρεπε να διενεργηθεί από ξένο εξειδικευμένο ανεξάρτητο οίκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή