Στα 15,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο επτάμηνο

Στα 15,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο επτάμηνο

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τη σημαντική αλλαγή των στόχων για τα έσοδα και τις δαπάνες που είχε ως αποτέλεσμα τον εξωραϊσμό της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα προβλήματα δεν έχουν εξαλειφθεί, καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να συγκεντρώνει 5,4 δισ. ευρώ έσοδα κάθε μήνα έως το τέλος του έτους.

Ενδεικτικό του πόσο ακατόρθωτο φαντάζει το εγχείρημα από εδώ και στο εξής για να «κλείσει» ο προϋπολογισμός εντός των στόχων, είναι ότι η κυβέρνηση καλείται στους τελευταίους πέντε μήνες να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 3,6 δισ. ευρώ. Αυτό γιατί στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2011, το πρωτογενές έλλειμμα (δηλαδή το έλλειμμα εξαιρουμένων των τόκων) έφτασε τα 3,8 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος του έτους θα πρέπει να μειωθεί στα 181 εκατ. ευρώ.

Από το δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2011, προκύπτει σημαντική αλλαγή στους ετήσιους στόχους για τα έσοδα και τις δαπάνες. Αλλαγή η οποία προήλθε από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που έχει τους νέους στόχους.

Ετσι, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, στο παραπάνω επτάμηνο τα έσοδα υπολείπονται κατά 29 εκατ. ευρώ έναντι του καινούργιου στόχου για το επτάμηνο και ανήλθαν στα 26,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σε σχέση με τα όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός αρχικά, η «μαύρη τρύπα» των εσόδων στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2011 φτάνει τα 3,4 δισ.

Στο σκέλος των πρωτογενών δαπανών, ο νέος στόχος για το παραπάνω επτάμηνο διαμορφώνεται στα 30,162 δισ. ευρώ και σύμφωνα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού οι πρωτογενείς δαπάνες ανήλθαν σε 30,134 δισ. ευρώ (εξοικονόμηση 28 εκατ. ευρώ). Ομως, βάσει του αρχικού προϋπολογισμού, στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου οι πρωτογενείς δαπάνες δεν θα έπρεπε να είχαν ξεπεράσει τα 29 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι συνολικά (μαζί με τόκους κ. ά.) οι δαπάνες για το διάστημα αυτό ανήλθαν στα 40,9 δισ. ευρώ έναντι του νέου στόχου για 41,2 δισ. ευρώ.

Επίσης, με τα νέα δεδομένα, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου διαμορφώθηκε στα 15,5 δισ. ευρώ, όταν ο νέος στόχος ήταν να φτάσει στα 16,4 δισ. ευρώ. Οπως γίνεται αντιληπτό, το οικονομικό επιτελείο άλλαξε και τους στόχους για ολόκληρο το 2011. Δηλαδή, πλέον τα έσοδα που προβλέπεται να συγκεντρωθούν ανέρχονται σε 54 δισ. ευρώ αντί για 55,5 δισ. ευρώ και οι δαπάνες συνολικά φτάνουν στα 70,2 δισ. ευρώ αντί 70,7 δισ. ευρώ.

Για μία ακόμα φορά, την εικόνα του προϋπολογισμού «διέσωσε» το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Η κυβέρνηση διέθεσε πολύ λιγότερα κονδύλια ακόμα και σε σχέση με τον νέο μειωμένο στόχο του επταμήνου. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες για επενδύσεις περιορίστηκαν στα 2,6 δισ. ευρώ έναντι του νέου στόχου για δαπάνες 3,3 δισ. ευρώ. Αρκεί να σημειώσουμε ότι βάσει του αρχικού προϋπολογισμού, ο στόχος εκταμίευσης κονδυλίων για το ΠΔΕ στο πρώτο εξάμηνο ήταν 4 δισ. ευρώ.

Παρά τις αλλαγές που δημιουργούν μια αίσθηση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τον προϋπολογισμό και ότι κινείται εντός των στόχων, η συνέχεια παραμένει δύσκολη. Με βάση τα νέα στοιχεία, από εδώ και πέρα το υπουργείο θα πρέπει να μαζεύει 5,4 δισ. ευρώ έσοδα κάθε μήνα, όταν στους πρώτους επτά μήνες συγκέντρωνε 3,8 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή