Ειδική συμφωνία με τη Φινλανδία

Ειδική συμφωνία με τη Φινλανδία

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ακύρωση ουσιαστικά της συμμετοχής της Φινλανδίας στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, που συμφωνήθηκε και ανακοινώθηκε χθες, η κυβέρνηση προσπέρασε ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην υιοθέτηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής από τα εθνικά Κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης. Φινλανδία και Ελλάδα κατέληξαν -έπειτα από τριήμερες διαπραγματεύσεις- στο να συμμετάσχει η Φινλανδία στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αλλά να υπογραφεί παράλληλα μια νέα δανειακή σύμβαση μεταξύ των δύο χωρών, που θα προβλέπει ότι η τελευταία θα επιστρέψει στην πρώτη -και σε βάθος χρόνου- τη συμμετοχή της (υπολογίζεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ επί συνόλου 109 δισ. ευρώ). Η Φινλανδία απειλούσε να μην ψηφίσει τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, εάν η Ελλάδα δεν έδινε εμπράγματες εγγυήσεις (collateral). Με την παραπάνω συμφωνία η Ελλάδα «χάνει» 1 δισ. ευρώ, αλλά δεν θα παράσχει εμπράγματες εγγυήσεις (όπως ακίνητα). Για τη συμφωνία ενημέρωσε ο κ. Βενιζέλος τον Γερμανό ομόλογό του κ. Σόιμπλε τη Δευτέρα, ενώ χθες και σήμερα ενημερώνει και τους άλλους ομολόγους του στην Ευρωζώνη, ασκώντας τους ταυτόχρονα πιέσεις για τη γρήγορη υιοθέτηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής.

Ελεγκτές της τρόικας

Προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας ή τις αρχές της μεθεπόμενης (29 Αυγούστου) θα βρεθούν στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας. Ορισμένα από τα τεχνικά κλιμάκια όμως «πιάνουν δουλειά» από την ερχόμενη Πέμπτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή