Εντατικοποίηση ελέγχων κατά της φοροδιαφυγής

Εντατικοποίηση ελέγχων κατά της φοροδιαφυγής

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ τους καλοκαιρινούς μήνες να έχουν εντατικοποιηθεί και να αποδίδουν καρπούς, το ζητούμενο, όμως, παραμένει η είσπραξη των προστίμων.

Οι έλεγχοι που έχουν γίνει σε τουριστικές περιοχές, επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν δείξει ότι η παραβατικότητα φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το 100% των υποθέσεων που ελέχθησαν. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο το εάν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί θα εισπραχθούν τελικά.

Ελεγχοι

Από τις επιτόπου «επιδρομές» των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ σε τουριστικές περιοχές, αλλά και τους ελέγχους λογαριασμών, έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα τα εξής:

– Γιατροί που για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια κατέθεταν ανακριβείς δηλώσεις, αποκρύπτοντας τουλάχιστον 6 εκατ. ευρώ από το κράτος.

– Σούπερ μάρκετ με καταθέσεις άνω των 35 εκατ. ευρώ, που δεν δικαιολογούνται από το φορολογικό προφίλ του ιδιοκτήτη του.

– Τεχνική εταιρεία με καταθέσεις που επίσης δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών της.

– Διάφοροι επαγγελματίες (κομμωτές, αστρολόγοι, τουριστικοί πράκτορες, καφέ, εστιατόρια κ.λπ.) με φορολογικές παραβάσεις.

– Πανεπιστημιακοί καθηγητές που απέκρυπταν πρόσθετες αμοιβές, οι οποίες προέκυπταν από τη συμμετοχή τους σε ερευνητικά προγράμματα. Ειδικότερα, το ΣΔΟΕ Ηπείρου «ξετρύπωσε» 60 περιπτώσεις καθηγητών που δεν είχαν δηλώσει αμοιβές ύψους 1,8 εκατ. ευρώ.

– Ποσοστό παραβατικότητας από 46% έως και 100% σε νησιά όπως η Ρόδος, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος κ.λπ.

Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία, κ. Δ. Ζαφειριάδης, υποστήριξε χθες ότι «η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής δεν έχει ανάγκη από εντυπωσιασμούς, αλλά από συγκροτημένο σχέδιο» και πρότεινε, μεταξύ άλλων, αλλαγές εκ βάθρων στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, χαμηλούς φόρους που θα τους πληρώνουν όλοι και απλοποίηση των νόμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή