ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγχώνευση τελωνείων, καταργήσεις εφοριών

Στην αναστολή της λειτουργίας ενός τελωνείου, τη συγχώνευση 14 τελωνειακών υπηρεσιών και τη συγχώνευση άλλων 50 υποδιευθύνσεων και τμημάτων τελωνείων, προχωράει το υπουργείο Οικονομικών από την ερχόμενη Δευτέρα, 22 Αυγούστου.

Στο πλαίσιο της μείωσης των λειτουργικών δαπανών και ενόψει του ελέγχου της τρόικας, που για τα ζητήματα αυτά ξεκινάει από την ερχόμενη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευ. Βενιζέλος, προχωράει στη συρρίκνωση των τελωνείων της χώρας. Σειρά έχουν τώρα οι εφορίες, με τον στόχο του οικονομικού επιτελείου να είναι η μείωσή τους από 300 που είναι σε ολόκληρη τη χώρα, σε 30 μέχρι τα τέλη του 2012.

Μέσα στον Σεπτέμβριο, αναμένεται να γίνουν οι πρώτες συγχωνεύσεις εφοριών από 20 σε 10, ενώ ο ανασχηματισμός του εν λόγω μηχανισμού θα αποτελεί μέρος του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα καταρτιστεί τις επόμενες μέρες και αναμένεται να ψηφιστεί τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Βενιζέλου για τις αλλαγές στα τελωνεία, προβλέπεται:

1. Η αναστολή από 22 Αυγούστου της λειτουργίας του τελωνείου Βιομηχανίας και Ευφλέκτων Υλών (Β΄ τάξης) της περιοχής του νομού Αττικής και οι καθ’ ύλην αρμοδιότητές του, οι οποίες αναφέρονται στην τελωνειακή παρακολούθηση, εποπτεία και εφαρμογή του συνόλου των τελωνειακών διαδικασιών που αφορούν στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ, πρώην ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ). Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας βρίσκονται στο Λαύριο, στην Ελευσίνα, στη Μάνδρα Αττικής, στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας, στην Αθήνα και στον Υμηττό. Οι αρμοδιότητες του τελωνείου αυτού περιέρχονται στο τελωνείο Λαυρίου και στο τελωνείο Ελευσίνας.

2. Η αναστολή από την ερχόμενη Δευτέρα, δεκατεσσάρων γραφείων, τμημάτων και αυτοτελών τμημάτων κεντρικών υπηρεσιών, καθώς και ειδικών αποκεντρωμένων υπηρεσιών της γενικής διεύθυνσης τελωνείων και ειδικών φόρων κατανάλωσης. Πρόκειται για υπηρεσίες που βρίσκονται εκτός τελωνείων, αλλά ασχολούνται με θέματα που αφορούν τα τελωνεία.

3. Η αναστολή της λειτουργίας 50 υποδιευθύνσεων και τμημάτων τελωνείων, επίσης από 22 Αυγούστου. Οι συγχωνεύσεις αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, τα τελωνεία Αθηνών, Αστακού, Ναυπλίου, αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος», Λαυρίου, Πατρών, Θηβών, Δράμας, Ελευσίνας, Ρόδου, Αλεξανδρούπολης, Βέροιας, Νέας Ορεστιάδας, Χαλκίδας, Ηγουμενίτσας, Ιωαννίνων, Κακαβιάς, Ευζώνων, Μυτιλήνης, Ξάνθης, Κατερίνης, Χανίων, Χίου κ. λπ.