Δεν αποκλείεται η λήψη νέων μέτρων λόγω επιδείνωσης της ύφεσης

Δεν αποκλείεται η λήψη νέων μέτρων λόγω επιδείνωσης της ύφεσης

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 8,5%-9% του ΑΕΠ ανεβαίνει το έλλειμμα του 2011, μετά τα νέα δεδομένα για την επιδείνωση της ύφεσης φέτος, δημιουργώντας μια «μαύρη τρύπα» της τάξης των 2,5-3 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό. «Τρύπα», που θα κλείσει είτε με νέα μέτρα (κάτι που δεν απέκλεισε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος) είτε τεχνικά, μέσω της αλλαγής του αρχικού στόχου για μείωση του ελλείμματος στο 7,6% του ΑΕΠ, ύστερα από σχετική διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Ο κ. Βενιζέλος, σε συνέντευξή του χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα εύρος προβλέψεων που δείχνει ότι μπορεί η ύφεση «να κινηθεί πάνω από το 4,5% και θα δούμε πού θα σταθεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμήσεις για την ύφεση κινούνται γύρω στο 4,5%-4,7% προς το παρόν και μπορεί να φτάσουν έως και το 5%-5,2% τελικά, όταν η αμέσως προηγούμενη πρόβλεψη αφορούσε σε ύφεση 3,8%-3,9% για φέτος και είχε γίνει από κοινού με την τρόικα.

Οπως είναι φυσιολογικό, η εξέλιξη αυτή προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Τα έσοδα αναμένεται να καταγράψουν περαιτέρω μείωση από ό,τι προβλεπόταν, ενώ και στις δαπάνες θα υπάρξει πρόβλημα και κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την κάλυψη των αναγκών των ασφαλιστικών ταμείων και του ΟΑΕΔ.

Στα ασφαλιστικά ταμεία, η κρίση χτυπάει τις εισφορές, που είναι μειωμένες, και κατ’ επέκταση το κράτος θα πρέπει να ενισχύσει με κεφάλαια τα Ταμεία για να μην υπάρξει πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων και την εν γένει ομαλή λειτουργία τους.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΑΕΔ, το οικονομικό επιτελείο δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για το πού θα φτάσει η ανεργία φέτος (υπάρχει μια γενική πρόβλεψη για 17%), άρα και το ύψος των επιδομάτων που θα κληθεί να καταβάλει ο ΟΑΕΔ.

Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται η ανεργία και ότι οι πόροι που θα χρειαστεί ο ΟΑΕΔ θα είναι στο τέλος περισσότεροι από ό,τι αρχικώς υπολογιζόταν.

Στο πλαίσιο αυτό, όπου έσοδα και δαπάνες θα βρεθούν εκτός στόχων και πάλι, ο κ. Βενιζέλος δεν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Εθεσε, όμως, μία «κόκκινη γραμμή», καθώς όπως δήλωσε «δεν πρόκειται να επιβαρύνουμε τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα».

Πάντως, ο υπουργός εκτίμησε ότι εάν εφαρμοστούν όσα έχουν ψηφιστεί μέσω του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, τότε δεν θα υπάρξει ανάγκη για νέα μέτρα. Ακόμα όμως και σε αυτήν την περίπτωση που εφαρμοστούν όλα τα μέτρα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας ανεβάζει το έλλειμμα στο επίπεδο του 8,5% του ΑΕΠ για φέτος τουλάχιστον.

Το γεγονός ότι ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων σημαίνει ότι η κυβέρνηση σε πρώτη φάση θα επιδιώξει να εντοπίσει τη φοροδιαφυγή και τους «μεγάλους» οφειλέτες.

Κάτι που η τρόικα το έχει ζητήσει εδώ και πολύ καιρό, καθώς αντιλαμβάνεται και η ίδια ότι οι μικρομεσαίοι δεν μπορούν να συνεχίσουν να στηρίζουν τον προϋπολογισμό.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα για την ελληνική οικονομία, που επιβαρύνεται και από τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ξεκινούν από Δευτέρα τις επαφές με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ). Οπως όλα δείχνουν, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να επαναδιαπραγματευθεί με την τρόικα αυτές τις μέρες την αναθεώρηση του στόχου για το έλλειμμα -επί τα χείρω- ώστε να αποφευχθεί η λήψη νέων μέτρων.

Το επιχείρημα για την αλλαγή αυτή του στόχου είναι ότι η αστοχία στην πρόβλεψη της ύφεσης ανήκει τόσο στο οικονομικό επιτελείο όσο και στην τρόικα. Ετσι, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι θα πρέπει να βρεθεί μια μέση οδός και να μη χρειαστεί η λήψη νέων μέτρων λιτότητας που θα επιτείνει το πρόβλημα.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε ότι «η ανικανότητα και η έλλειψη βούλησης της κυβέρνησης να μειώσει τις δαπάνες, όπως φαίνεται από την υπέρβασή τους το πρώτο επτάμηνο κατά 1,13 δισ. ευρώ, απαξιώνουν και απειλούν τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Η κυβέρνηση δεν κάνει τη δουλειά της και βγαίνει εκτός προγράμματος και χρονοδιαγράμματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή